söndag, augusti 12, 2001

Thailand 2001 - Dag 3

Bangkok söndag den 12 augusti

Idag är det drottningens födelsedag. Det smälls fyrverkerier utanför som om det vore värsta kriget. Rena rama bomberna som avfyras utanför. Thailändarna älskar sitt konungahus och jag kan förutse att det blir ett j-a halabaloo idag på stadens gator. Men, denna drottning skall tydligen firas nyktert. Det fanns idag knappt ett ställe som sålde alkohol.

Märkligt kan det tyckas. Tänk dig det omvända. Idag firar drottning Silvia sin födelsedag och därmed stänger vi alla systembolag och sen ställer vi till med stor fest ute på gatan. Nja, jag tror inte det fungerar så, ej heller om man skulle på Thailändskt vis sätta upp jättelika bilder på drottningen inramade i allsköns krysch-krysch. Men nationalismen ter sig på olika sätt. Vi är stolta över våra förfäda barbarer vikingarna, andra har en annan historiebild. Apropå historiebild. Tänk vad lite man känner till om länder utanför Europa. Nada. Vår historieuppfattning sträcker sig till Europa och möjligtvis lite USA. Vad som egentligen hände i de här världsdelarna har i vart fall jag nästan ingen som helst uppfattning om. Jag antar att det ligger en historisk förklaring till Thailändarnas enorma tillgivenhet till kungahuset. Att tala illa om dem är att be om en rejäl omgång.

Annars har det varit en fruktansvärt het dag. Tack och lov har solen mestadels varit bakom moln men de gånger den tittat fram har det om möjligt varit ännu värre än värst.

Pengarna rullar. Fortsätter vi i denna takt får vi snart sätta oss på gatan och be om allmosor. Nä, riktigt så farligt är det inte. Man får bara slå ner på takten. Vi har idag checkat in på ett riktig lowbudget-hotell till vilket vi tog oss med en tuk-tuk som är en bisarr korsning mellan en moped och en taxi, en slags bakvänd flakmoppe med ett säte för två där bak. Det var bara att luta sig tillbaka i trehjulingen och insupa luftföroreningarna. Hotellet är rätt skabbigt men rent och luftkonditionering finns vilket nästan är ett måste här. Det fanns rum utan för 100 Bath mindre (ca25 kr) men man får inte låta näsan krokna allt för mycket. Vi bor båda två för 480 Bath per dag (120 kr) och det får väl anses vara väldigt överkomligt. Också det att vi bor i ett område som är ett riktigt gryte för allsköns olika bagpackers är ett plus. Det händer saker här. Nog för att det nog finns mer turister än Thailändare men området som sådant är ett s k ”måste”.


Jetlagen börjar att ge med sig nu. Ikväll skall vi ut och göra stan osäker (ha ha) Faktum är att det är lite jobbigt och släpa på min i Sverige nyinköpta laptop. Även om den är liten och nätt är det lite jobbigt att ta med sig den i en väska överallt. Men jag skulle aldrig drömma om att våga lämna den här. Så man får ta skeden i vacker tass och släpa runt på den. Fantastisk maskin förresten. Jag brukar inte bli imponerad av tekniken eftersom jag ser den som ett verktyg. Men en sådan komplett maskin detta är. En annan sak. Detta med Internet. När man ser sin egen sajt, på andra sidan jordklotet, ja då fattar man hur stort detta är. Helt otroligt. Men nu skiter jag i detta. Nu skall vi ut och fira drottningen.

Inga kommentarer: