söndag, maj 25, 2008

Slutkommentar om Eurovision Song Contest

Ryssland vann, Ukraina kom tvåa och Grekland trea. Sverige får diska.


Ja det var ju skönt att jag inte står med rumpan bar idag. Jag lyckades ganska väl med att tippa fram vem som skulle vinna Eurovisionfestivalen. Jag borde anlitas som konsult, jag lyckas år efter år, eller så fort det har att göra med musik. Jag har en förmåga att avgöra vad som är ”bra” och vad folk gillar och hur de tänker.

Nåja, nog med självgodhet nu.


Jag skriver detta innan jag slagit upp dagens nyhetsflöde. Jag kan tänka mig att följande kommer att inträffa. I Sverige kommer alla att ”rasa” över det ”orättvisa resultatet”. Jag går tillbaka till mina anteckningar och ser att jag visst redan i semifinalen skrev: ”Snygg ljussättning, hon ser nästan vitare ut än thailändarna, hehe. Låten känns mycket slät och Perelli mycket plastig. Det lyfter inte. Snygga hoppor som hjälper upp en halvtaskig röst. Den klassiska halvtonshöjningen i slutet, annars bara slätt. Gör sig kanske på radio, vad vet jag. Vi har inte en chansVi har inte en chans, skrev jag! Kort och gott, låten var kass. Hon gjorde ett uselt framträdande. Om det sedan berodde på tekniska problem eller nerver låter jag vara osagt. Personligen tror jag att det var frågan om för mycket festande, allt för många sena nätter och då blir man fladdrig. Minns hur det var från min egen tid som musiker och när vi en gång var ute på en världsturné som varade i över två månader. Många var de som fick springa till doktorn och få lugnande för att man misskött sig. Nåja Sverige var uträknat av mig från första stund även om jag började tveka av all upphaussning.

Vad det gäller Polen tycker jag absolut att de kom på en allt för orättvis plats. Av de ballader som fanns med i tävlingen tillhörde Polens de bästa. Vad gick då snett? Kanske var det detta med utstrålning och personlighet. Rumäniens ballad var ju också riktigt kanonbra. Men varför är det så i Europa att ballader inte går hem hos människor? Medan 90 procent av all musik som görs i Asien är just ballader vill vi här i Europa inte ha dem. Märkligt. Mitt slaviska hjärta berörs av vackra ballader och det är ibland nästan så tårarna sipprar fram ofrivilligt av allt det vackra och mänskliga. Jag förstår mig inte på människor som tycker att det bara är ”segt”.

När det gäller Grekland, tyckte jag från allra första början om låten, Grekland hamnade ju som bekant trea. Det var en ung vacker tjej som hade en mycket stark låt som följde alla M-TV koncept. Kort sagt en vinnare! Däremot trodde jag att det lite halvtaskiga finalframträdandet skulle putta ner hennes placering. Jag kanske missbedömde att alla inte lyssnar på samma sätt som jag och att det är vanliga människor som röstar. Hon slutade på en tredje plats. Hon var en av mina klara favoriter redan från början. Sedan tänkte jag, är det för musiken, videon eller gubbsjukan (ja det heter så när man tycker om vackra kvinnor och själv är över 40) som jag tycker så, för hon är verkligen ögongodis. Så jag började vackla, men det var ju helheten som avgjorde och den låten kommer vi höra mycket framöver.

Så till dem som det till slut stod strid om vinnarplatsen, Ryssland och Ukraina. Att Ukraina hade en vinnarlåt råder ingen som helst tvekan om. Det var ett framförande utan en anmärkning. Sällan skådad professionalism! Ryssland då? Ja Ryssland? Jag fattar inte att en medelmåtta (oavsett om han råkar vara en megastjärna i Ryssland) som han kan vinna en sådan tävling. Hans röst var skrikig och låten visserligen bra men, nej nej nej. Där är det något som inte stämmer. Och där kommer vi in på det mest irriterande i tävlingen som ingen tänker på. Ryssland spänner nu musklerna på alla plan. För Ryssland var det viktigt att vinna detta. Enorma summor pengar hade pumpats in i detta projekt. De bästa producenterna hade anlitats. Det är bara så att Ryssland måste visa för omvärlden att Ryssland fortfarande är bäst störst och vackrast. Jag tror inte för en sekund att Ryssland fick en så bra startplacering, nr 24, i finalen av en slump. Det är ju allmänt känt att chanserna till vinst ökar om man kommer först eller mot slutet av tävlingen. Jag vill inte gå så långt att jag säger att det var fusk men helt klart är att så fort det i princip finns obegränsade resurser att marknadsföra och lobba så blir resultatet därefter. Det var också så utfallet blev. Den sämre låten vann före den som var bra.

Sen har vi detta med röstningen som nästan var skrattretande igår. Om man inte märkt kompisröstningen igår måste man vara totalt hjärndöd. Det tycks dessvärre vara ett problem som inte går att göra så mycket åt.

Slutligen, Azerbadzjan. Utan tvekan det konstnärligt och kvalitetsmässigt absolut bästa inslaget. Jag hade hoppats på en ”Lordi”-effekt, den uteblev och det var väntat. Hursomhelst var det utan tvekan mycket bra, t o m det bästa jag hört och sett på länge. De vita änglarna är hos mig vinnare oavsett placering.

En sista reflektion är hur oprofessionellt Kristian Luuk kommenterade. Han tycks verkligen inte ha en susning om musik och jag irriterade mig mycket på hans rent ut sagt korkade kommentarer och försök till att vara rolig. Likaså efter alla reaktioner jag fått från Portugiserna om förhandsvisningarna där gänget i stort sett totalt respektlöst garvar åt Portugal. Idag är det de som garvar åt Sverige, och det med all rätta.

Därmed avslutar jag kapitlet Eurovision Song Contest och skall nu läsa alla bortförklaringar i tidningarna om varför den stackars Perelli inte vann. Ha ha ha, rena rama parodin kommer det att vara misstänker jag.http://www.aftonbladet.se/nojesliv/melodifestivalen2008/article2539636.ab
Bert Karlsson säger idag: "Den som borde vunnit kvällens final är Ukraina, att tittarna inte förstår det är ett skämt, säger Bert Karlsson. "

http://www.aftonbladet.se/nojesliv/article2540098.ab

48 kommentarer:

Anonym sa...

Comment from CheaterNLaw 21 Maj:

i kinda liked that song... certainly better than AZERBAIJAN LOL, their song almost made me puke

Anonym sa...

Om Polen 21 Maj
Komentarz od aaaqqq111222333:

może ktoś mi powiedzieć co tak o niej mówią??

Anonym sa...

Om Polen 21 Maj
Komentarz od costarea:

Please translate

Anonym sa...

Om Grekland 21 Maj
Comment from kellykal:

uri maala greece

Anonym sa...

Om Montenegro 21 Maj
Comment from jasamkosarkas:

crnogorci pičketine jedne nek ste ispali kad se samo ulizujete hrvatima amerima i ostalima. pjesma je inače OK ali vi kao narod ste smeće!!!!!!!

Anonym sa...

Om Armenien 21 Maj
Comment from abaghdasaryan:

es inch en xosum?

Anonym sa...

Om Armenien 21 Maj
Comment from zackhopar:

translation snella:)?

Anonym sa...

Om Armenien 21 Maj
Comment from FACALDOARMENiO:

pleasee translate!!!!

Anonym sa...

Om Finland 22 Maj
Comment from gtafreakFIN:

LOL swedes
nuff said.

Anonym sa...

Om Estland 23 Maj
Comment from impsman:

what are they speaking after the song ? :P

Anonym sa...

Om Turkiet 23 Maj
Comment from fanatikturkishgirl:

hayranim sizee=)
ins finalde ii bi terime gireriz.

Anonym sa...

Om Makedonien 23 Maj
Comment from ELLASMACEDONIA:

Kossono is Serbian.
Macedonia is Greek.

Кособо је Српско!
Μακεδονία γή Ελληνική!

Anonym sa...

Om Albanien 23 Maj
Comment from dionixhi:

What are they saying?

Anonym sa...

Om Bosnien 23 Maj
Comment from pekmes:

joj budala

Anonym sa...

Om Portugal 24 Maj
Commentaires de thecole1 :

They're just ignorant ! If they only knew what this music mean to portuguese people and what the meaning of the song is !

Anonym sa...

Om Grekland 24 Maj
Comment from geovri:

can someone translate in english pleaseeeeeee

Anonym sa...

Om Irland 24 Maj
Comentario de LatinNickray:

what a stupid song!!!

Anonym sa...

Om Giorgien 24 Maj
Comment from vincent101181:

NICE SONG.
IS SHE BLIND?

Anonym sa...

Om Bosnien 25 Maj
Comment from smilebiitch:

so goood :D

Anonym sa...

Om Azerbadjan 25 Maj
Comment from gurkamedmos:

Helt klart bäst!!!! Sjukt vilken röst!!

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from Bizunga2006:

What's your point putting this?

Anonym sa...

Om Portugan 23-25 Maj
Comment from OghmaPT:

His or Her point by being Swedish is to make funny and depreciate Portugal's song cause they know it's the strongest competitor towards that plastic turkey Charlotte! Whatever!

ESC LISBON 2009

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from DMTG:

grande palhaçada este video

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from telmav:

I don't know what they're saying, but from the way they were laughing, they were making fun of it.
Well, I don't get the point of it cuz it's an amazing song.
Perhaps I'm wrong about my assumption that they are criticizing it, but until someone translates it for me and proves otherwise, I will continue to think that....that is all

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from :

The person who put this here is so affraid of competition! Let me say that those "gentlemen" and "ladies" laughing of Vania should look at themselves at a mirror...

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from alexander22pt:

plz crazydadsweden can you translate to english what they're saying?

Anonym sa...

Om Portgal 23-25 Maj
Comment from alexander22pt:

se repararem aos 1:16, eu penso que eles começam a rir-se porque uma das comentadoras canta juntamente com a Vania a parte final.

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from fdanielvieira:

I thought that wasn't forbidden to entry sad songs. But we have nothing to be ashamed of. That's who we are, that's Portugal! Maybe we will never win, that's ok. I prefer this kind of songs that some Verka Serduchka ou some Dustin the Turkey to represent us. I believe that when Portugal qualified for the final, these sad persons from the video were not laughing at the time! And we expect you for ESC in Lisbon next year!

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from OghmaPT:

ESC LISBON 2009!!

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from 5thmonkey:

Well loool bad judgements... Cultural background should not be discussed or joked about... IF YOU DONT LIKE IT WELL OK... DONT Accept...BUT RESPECT IT.

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from 5thmonkey:

ANother appointment ... I dont know where this comes from??? Sweden? Well everyone is different... Drama why not? if most of the people singing like britney spears? others put a girl singing almost looks like a bad DRAGQUEEN (Charlotte Perreli) and singing Hero that almost looks like a sabrina's song...from the 80's. Sweden is so original that sings in ENGLISH

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from DMTG:

watch this video watch?v=wIZj-0JMm4w great voice.... 5*****

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from daphnedescends1:

I don't have a clue of what they are saying but it seems that they're making fun of the portuguese entry. If that is the case, I think they should be ashamed of themselves.

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from ColdplayAddicted:

wtf are they saying?!

Vânia's one of the best voices ever seen in ESC, go Portugal!

Anonym sa...

Om Portugal 23-25 Maj
Comment from Bizunga2006:

Ha ha ha ha ha... Poor swedish result at the final and they had to use the jury vote at the semi final... ha ha ha ha ha

Anonym sa...

Om Albanien 25 Maj
Comment from soccergirl119:

bravo OLta

Anonym sa...

Om Lettland 25 Maj
Comment from majsiii:

Shit vad dom sög XD

Anonym sa...

Om Polen 25 Maj
Komentarz od legacyofkain2:

I love this song.... In my opinion it was the best song.

Greetings from Germany

Anonym sa...

Om Kroatien 25 Maj
Comment from G8idk:

This should've won! Best in the competition!

Greetings from Sweden

Anonym sa...

Om Rumänien 25 Maj
Comment from mmaakkiinn:

ROUMANIA had the best song..and people who really know music,know that....deserved 1# place..good luck next year...LOVE a GREEK FAN

Anonym sa...

Om Rumänien 25 Maj
Comment from Incantatorul:

great song
stupid votes

Anonym sa...

Om Rumänien 25 Maj
Comment from dimibcn:

i liked that song very much... :-(

i guess their draw make things more difficult

Anonym sa...

Om Rumänien 25 Maj
Comment from paul202:

they shoul have gooten more points....its so much better than russia's

Anonym sa...

Om Rumänien 25 Maj
Comment from YourHysteria:

Absolutely the best song. If it was music contest, it would've won, unfortunately, Romania can't win political contest.

Anonym sa...

Om Finland 25 Maj
Comment from maisis123456:

lol

Anonym sa...

Om Israel 25 Maj
Comment from isaaan:

i love this song ! <3

Anonym sa...

Om Rumänien 25 Maj
Comment from Sebyiy:

Nico and Vlad in top 3!!!!
Russia...bad bad bad!

Anonym sa...

JAG ÄLSKADE PORTUGAL OCH TURKIET,
KANON LÅTAR!!!! AV TVÅ OLIKA TYPER,
MEN OMVÄXLING GER FÖRNÖJELSE.
"Växthuset"