måndag, april 21, 2008

Vårdstrejken i Sverige


Snikenheten känner inga gränser när vårdpersonal idag går ut i strejk. De redan välbetalda sjuksköterskorna som under falska paroller om att de tjänar så lite går ut i strejk är närmast skrattretande.

En sjuksköterska idag tjänar mellan 19.000 till 29.000 beroende på hur länge de arbetat. Det innebär 348.000 om året för de högre avlönade äldre. På det tillkommer påslag för obekväm arbetstid osv med ca 1.400 i månaden vilket gör ca 17.000 mera om året. Sammantaget 365.0000. För en sköterska.

JA JISSES VILKA LÅGINKOMSTTAGARE DE ÄR OCH SÅÅÅ UNDERBETALDA.

De vill nu ha ett påslag på 198 kr om dagen vilket skulle innebära ca 4.000 mer i månaden.

De vill alltså ha 413.000 om året!!!
Det motiveras med en sketen la-la-la 3-årsutbildning på sk universitet!!!

Skärpning! Och är ni så duktiga så utbilda er till läkare. Då får ni med rätta betalt. Men tyvärr, ni har inte hjärna till det.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/lenamellin/article2297009.ab

PS. Med det ovan sagda säger jag inte att jag på något sätt är missnöjd med sköterskornas insats när jag väl behövt deras tjänster. De allra flesta är ”jättegoa” människor som gör sitt yttersta för medmänniskor. Helt underbara människor i en svår situation för patienten.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Märkligt inlägg. Men det är väl för att jag inte förstår helheten.

Nåja, alla kan ju inte förstå allt, men jag håller delvis med.

Att kalla utbildningen för "sketen" kan jag personligen anse vara nedvärderande. Finns det någon utbildning överhuvudtaget som är av den karaktären ?

Utevaron av utbildning, vad kallar man detta?

Om en landstingsdirektör (läs även andra onödiga tjänstemän), som tjänar 250.000 i månaden, sänkte sin lön med 75% i månaden, så skulle det innebära att vårdköerna och kvaliten på densamma märkbart skulle kunna höjas.

Men det är inte min personliga åsikt.

// Johnny

ehja sa...

Lena Melloin skriver att en genomsnittlig sjuksköterka, utan specialutbildning, tjänar 23 730 kronor i månaden. Själv tjänar jag, som undersköterska, efter vår höjning 21 500. Jag har dock inga studielån att betala, eftersom jag endast har gymnasiekompetens.
Så... tjänar jag oxå för mycket då? För du måste väl ändå hålla med om att utbildning ska betala sig?

ehja sa...

Oj... Mellin heter hon ju.

Anonym sa...

Jag håller helt med Wojjen. Det finns ingen så överbetald yrkeskategori i något land i hela världen som svenska sjuksköterskor.

Jobbar lite men skriker mycket.

mr. kolumnen sa...

japp, ehja, flytta till norge eller utbilda dig vidare!

Anonym sa...

Ska man få bra sjukvård till vettig kostnad måste den privatiseras.

mr. kolumnen sa...

Det haller jag inte alls med om. Bort med alla pappskallar i ledningen och in med nya krafter, sa kan bade personal fa mera betalt och patienter fa battre vard.

Det ar allt for mycket lalala i varden

Anonym sa...

jag håller också med wojjen, för det gäller att man klappar varandra om ryggen hela tiden utan att kritisera.

Mottot i livet måste väl ändå vara att "jobba så lite som möjligt och få så mycket betalt som det bara går"?`

Och sen vet jag varför sjuksköterskorna skriker så mycket, men det skall jag inte ta upp i denna tråden eftersom jag själv mestadels grymtar och stånkar precis som ett svin som bökar efter tryffel...


// Johnny

Anonym sa...

Wojjen.
En bekant till mig är en konsult på ett privat företag som sköter sjukvårde på entreprenad. Hon hyrs in för att få sjuk/vårdhem på ekonomisk fot. Hon berättade, att de köpt in en röntgenmaskin som de låter vara igång mer än 12 timmar per dygn och berättade att landstinget inte klarade att driva sin i drift mer än 6 timmar per dygn pga av alla möten och arbetstidsförkortningar de anställda har inom landstingen.

Nu får landstingen hänvisa de sjuka till det privata företaget.

Du skúlle inte tro mig om jag berättade vad hon sagt om den lata personalen inom landstingen.

ehja sa...

Visst vill jag ha så hög lön som möjligt, men mitt inlägg var inte menat som ett klagoinlägg. Bara som jämförelse. Men i denna intelligenta värld, där vissa tycker en massa men inte vågar skriva under signatur, föll det platt.
Jag respekterar era åsikter och orkar, trots rökstoppet, inte leta argument som talar mot det ni skriver.
Dock kan jag väl tycka att det är skönt att alla inte lever under Jonnys motto. För vem skulle då ta hand om våra sjuka och gamla nu? Ja, innan man avskaffat allt "lallala", privatiserat och därmed effektiviserat det, som med nöd och näppe, kan kallas sjukvård.

Anonym sa...

23 730 kronor i månaden är INTE en hög lön. Kanske i ching chong länder men inte här. Jag fattar inte hur man kan klara sig på det. Jag beundrar verkligen alla som jobbar inom vården. Jag tycker att dom är värda minst 10 000 SEK mer i månaden. Sen råkar dom ju tillhöra den tärande sektorn och den ska ju även försörja folk som inte orkar jobba alls...

Anonym sa...

Jag är undersköterska (ej prakt. efter ett diskbråck)arbetar nu som pat.vaktm.med undersköt. i botten.
jag har drygt 19000:-/mån efter 34 år innom vården,har gått en del kvalifikationshöjande kurser,(förvisso inte något universitet)
och efter 34 år har man inte mer än drygt 19000:- att visa upp som uppskattning.
Skulle jag strejka kanske,....JO DU! då skulle det bli liv i luckan.
Det är inte ens i denna tanke -världen att vårt fack skulle komma på en sån tanke.Men så är vi inte sjuksköterskor heller,det är bara vi som gör skitjobbet,och får ta den största smällen när det är mycket att göra. Så varför skulle vi ha rått till en lön som kan hänga med i prisökningarna på i stort sätt allt.
Men det är klar det är SYND om sjuksköterskorna. :)??

Anonym sa...

Mitt förslag är att sänka alla undersköterskornas löner och höja socialbidragen för män och ta bort barnbidragen för kvinnorna och sätta in dom pengarna på mannens konto och att gemensam vårdnad införs för nyfödda barn och att långtidssjukskrivna undersköterskor pensioneras med 7000 i månaden och att jag vinner igen på lotto så att jag kan ynna mig mera lyx och små söta thailändskor på postförskott!

Dom klagar i alla fall inte...

Jag hörde en sjuksköterska som sa att strejken inte var samhällsfarlig. Va bra. Då kan dom sluta och söka jobb någonannanstans och så kan undersköterskorna bli lokalvårdare istället för de har ju ingen utbildning alls...

Jag vet en undersköterska som gått sjukskriven i över 14 år för posttraumatiska symptom för att vederbörande är arbetsskygg.

Att staten bara kan tillåta en sådan sak är för mig obegripligt !

Men så är det i vissa fall. 95% av Sveriges kvinnor är bra. De andra 5% förstör för alla. För männen, för kvinnorna, för barnen, för de gamla..

Nä lite Thailändsk kultur är vad vi behöver ha i Sverige !

Var kunde man beställa denna wojjen ?

// Johnny

Anonym sa...

Hade vården varit privatiserad hade alla fått de löner de förtjänade.

Nu får vi sämre vård, högre skatter och fler strejker.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1163991.svd