tisdag, april 08, 2008

Hat Yai

Lördag 2008-04-05

Hej !

I dag har vi rest till Hat Yai. Det tog ungefär 7 timmar. Natten innan dess sov jag bara två timmar och min pappa sov bara 1 timme så vi var väldigt trötta och morgonen var hemsk alla var på dåligt humör. Men sen var det ändå pappa som körde hela vägen ner till Hati Yai medan jag sov nästan hela vägen.Bilen som vi har hyrt är väldigt bekväm. Jag sov jätte gott men tyvärr så missa jag en del vackert. Jag missade alla fina utsikter den vackra naturen och alla bilolyckor. När jag sedan vaknade hamnade vi bakom två lastbilar med flak som var öppet och stängsel runt och i de här lastbilarna stod kossor så tätt intill varandra att de låg på varandra och var halvdöda. Djurplågeri!
Det var en väldigt varm dag idag och vi alla var tacksamma för att luftkonditioneringen funkade i våran bekväma bil. Men det fanns en ganska lustig sak i bilen. När vi skulle ställa luftkonditioneringens värme så såg vi at det bara fanns blått sträck. Det fanns inget rött streck som det finns i alla svenska bilar och detta garva vi så klart åt.

Sedan kom vi till vårat 50-tals hotell där luftkonditioneringen inte fungerade och detta var visste de inte. De visste inte heller att tre personer kanske skulle kunna behöva tre kuddar och tre hand dukar. Allt detta visste de då inte och allt detta klagade vi på. Vi bytte rum och fick så klart som vi ville.


I natt ska vi på nattmarknad den öppnar klockan halv tolv.
Den ska bli jätte kul och vara här i Hat Yai några dagar.See Yah!
Written by: Jaqueline Wybraniec

______________________________________


Söndag 2008-04-06

I dag var vi och träffa Dadas familj. De bodde ute på landet och det var en stor skillnad från hur det är där vi bor. Hela hennes familj är muslimer och tror på Allah. Där de bor är det ett muslimskt området. De flesta människor tror att hela Thailand är buddistiskt men så är det inte. Thailand är till största delen buddistiskt men här bor också många som tror på Islam.Först åkte vi till Satun som ligger ungefär 100 km norr om Hat Yai. Vi hade plockat upp en av hennes bröder och skulle åka till en marknad för att köpa mat och även träffa en annan broder.
Det var först när vi kom dit som vi såg den största skillnaden. Alla bar huvudskynke och det fanns absolut inget griskött att köpa alls.
Det såg väldigt annorlunda ut på den marknaden. Först kom man in i en stor byggnad där sålde de bara kläder och kött. Och inte kött i frysdiskar som vi har det utan kött öppet på bord. Detta gjorde att det luktade väldigt illa. Sedan kom man då ut och precis utanför sålde de fisk och skaldjur. Skaldjuren levde och allt låg öppet där med, möjligen att vissa hade is på sina varor. Sen sålde de lite kläder och skor och sedan kom man till grönsakerna. De sålde grönsakerna på marken. Det var filtar med massor av grönsaker på och mitt i alla grönsaker satt försäljaren. Det var som små stånd av grönsaks försäljare överallt med massor av parasoller överallt.När vi sedan hade varit där och köpt mat och hälsat på borden så åkte vi vidare till den första systern. De bodde på landet och väldigt annorlunda. När man kom dit så var det som fyra olika hus som stod i en fyrkant med ganska så stort avstånd från varandra. I mitten på gården satt det en brädskiva i mitten bland några träd. Där satt alla som bodde i husen och åt och pratade. Ingen pratade engelska så jag och pappa hade direkt ingen att prata med.När vi sedan kom fram började alla hjälpas åt och laga mat. Vi åt på golvet på en matta och ingen riktade fötterna mot någon. Enligt thailändsk kultur är det oartigt p.g.a att fötterna sägs vara det fulaste på kroppen. Vi åt lite grann och trycket släppte sedan åkte vi iväg till en annan syster. När vi kom dit var ingen där så vi satt och väntade på de i 10 min. De hade varit på en bröllopsfest. Vi kom dit pratade lite mer denna gång och drack saft som smakade bara socker och som var röd.


Efter det så åkte vi vidare och lämnade hennes bror som hade åkt med oss ända från Hat Yai
När vi kom hem till honom drack vi lite Cola och käka lite vindruvor och kakor och var lite sociala. Vi kollade också på hanns bil. Här i Thailand är det status om man har en stor bil och i Sverige är det status om man har en miljövänlig ganska så konstiga och stora skillnader finns det mellan Thailand och Sverige.
Vi var sociala och sedan skulle vi köra till ännu en syster som bor i Sadao som ligger ca 60 km söder om Hat Yai. Det ligger väldigt nära Malaysien. Det är den nästsista staden innan du passerar gränsen. När vi kom dit hämtade vi bara lite saker som Dada hade glömt där och sedan åkte vi igen för vi var så trötta. Vi ska dit i morgon igen och äta middag.

När vi kom hem shoppade vi på en marknad i Hat Yai. Denna gång köpte jag ett par blåa byxor och en väska. Jag köpte också mascara och foundation och borstar.

Det har varit en lång dag! Men den har varit trevlig och mycket lärorik. Vi ses i morgon igen!

Se yah! Writen by: Jaqueline Wybraniec


____________________________________


Måndag 2008-04-07

Hej igen på er!!!

I dag har varit en riktigt galen dag. Både inom familj och uteliv.


När vi först vakna så skulle jag och Dada gå och hämta två flickor. En av de var hennes systers dotter och den andra var hennes kompis. De var väldigt tysta och båda två bar huvudskynken. Jag tror de var tysta p.g.a att vi falanger var med. I Thailand säger man nämligen om du inte är snäll kommer en falang och tar dig. Och enligt muslimsk religion ska man inte tigga och därför så ville de inte ta emot de sakerna som min pappa köpte till de tror jag.

När vi hade hämtat dem och gått tillbaka till hotellet åkte vi till Dadas syster som bor i Sadao. Vi var tvungna att köpa maten som vi skulle laga och äta. Det verkar som att gästerna ska köpa maten när man ska äta och vara sociala hos varandra. De lagade mesta maten på golvet. Väldigt annorlunda från Sverige.


Vi lagade maten som bestod av kokött och två sorters musslor. Vi köpte också kyckling och fisk som vi grillade.


När vi kom hem så gick vi direkt ut igen för vi skulle köpa något på 7-eleven. Men då fastnar vi på en klubb där de spelar live musik. Vi satte oss där och såklart fick vi kontakt med bandet. Pappa ville dansa men ingen ville dansa med honom så han dansa med en stol och det var jätte pinsamt. Som sagt var till och med idag säger jag känner inte honom.

Klart jag känner min pappa. Det finns bara en pappa i världen som dansar med en stol och det är min pappa!

Imorgon ska vi åka hem till Phuket och lämna det trötta och tråkiga Hati Yai.

See Yah! Written by: jaqueline wybranniec


___________________________________

Tisdag 2008-04-09

Hej på er era små galningar!

I dag har det regnat väldigt mycket och det har varit en ganska spänd dag.

Vi åkte hem ifrån Hat Yai i dag. Innan vi åkte satt vi på ett ställe mittemot hotellet och åt frukost. När vi satt där och åt så satt det en kille bredvid oss som pratade hela tiden. Har var 35 år och såg äldre ut en min fader.


Efter att vi hade käkat så bar det av. Vi skulle först möta en till bror till Dada och han skulle visa oss vägen till hennes mamma. Vi skulle möta honom i Trang men när vi kom dit så var han inte där. Då ringde vi och då sa han att vi skulle möta honom i en annan stad, Sikao, som låg nära. Vi började köra och när vi hade åkt en kvart och vi hade inte sett en susning av någon stad ringde vi igen. Då sa han att det låg en halvtimma från Trang. Senare såg vi att det var 42 km till Sikao. Tillslut kom vi till Sikao och där mötte vi hennes bror och han visade oss vägen till Dadas mor. Hon bor egentligen där vi var första gången hos Dadas syster i Sadao men nu ska hon åka till Mekka så hon bor i Sikao med dadas bror för att andligt förbereda sig med en imam. Dadas mamma såg väldigt gammal ut och hade nästan inga tänder, fast hon bara är 60 år.När vi kom dit så var stämningen väldigt stel. Dada sa att vi kunde sitta i soffan. Jag och pappa satte oss sen kom det in massor av andra människor som satte sig på golvet. Då säger Dada att vi inte borde sitta i soffan. Det ser inte så bra ut om någon falang sitter över den äldste och visaste personen i familjen. Vi satte oss på golvet och då börja de prata om pengar. När de gjorde det stack vi.


Vi åkte till en annan bror som var fiskare och väldigt fattig. Han såg jättesnäll ut och var väldigt glad kunde man se. Dada sa att hon gillade honom för att han visade sin kärlek till Dada.

När vi hade varit där så åkte vi hem. Vi åkte förbi fina stränder och byn där de bodde var mycket vacker. När det sedan började mörkna så åkte vi in på ett köpcenter och satte oss på KFC. Det är ungefär som Mc Donalds men de säljer bara kyckling. Vi stannade där och åt och sedan åkte vi vidare.

När vi hade åkt en bit så började det regna. Det regnade kopiöst mycket och makalöst stora droppar. Jag blev lite rädd för man såg inte vägen och det regnade verkligen jättemycket. Tillslut kom vi hem. Då var klockan redan halv elva. Och då var vi så klart tvungna att bära upp hennes grejer som hon hade hämtat från sin syster, vårat bagage, mat och dricka, våra handväskor och laptopen. När vi kom hem var vi helt slut och vi gick o la oss direkt.

4 kommentarer:

ehja sa...

Det var en kul och intressant reseskildring. Du får nog gästblogga oftare här på Kolumnen. Då kanske far din får tillbaka sina läsare! :D

mr. kolumnen sa...

Ja, jag kanske hamnar 1:a på Lunarstorm igen

ehja sa...

Igen?

mr. kolumnen sa...

Jag får väl bara tillägga att det har varit minst sagt intensivt både på vägarna och inom de fyra väggarna. Plånboken känns avsevärt tunnare men humöret är på topp. Livet är en ständig skola.
Hej hopp