fredag, oktober 23, 2009

För datanissar, tekniknördar och rättshaverister

Denna text är för tekniknördar och insnöade datanissar som jag själv och möjligtvis för teknikintresserade jurister eller kanske biträdande statsjurister :-). Om du inte är något av ovanstående kan du istället kolla någon annan trevlig sida om virkning t.ex.

För 10 månader sedan köpte jag en Dell laptop med prestanda som står sig några år, Intel Dual Core processor och 3 GB i RAM och en relativt liten hårddisk. I köpet ingick en Vista licens. Så långt allt väl. Häromdagen var det dags för en fjärde ominstallation eftersom Vista hade svällt kopiöst, jag hade ca 50 GB data på laptoppen resterande 110 GB upptogs av Vista och program, sjukt mycket och onormalt. Det var dags att backa upp och installera en ny version.

Nu fick man vid köpet av Dellen en återställniningsskiva av Vista. Jag körde in den och förmodade att den skulle formatera och lägga en ny version av Vista men ack så jag bedrog mig. Datorn sparade alla de gamla versionerna av Vista och la den nya ”ovanpå”. Det innebar att alla de gamla versionerna av Vista låg kvar på hårddisken och bara tog plats vilket var precis det som jag skulle åtgärda. Nu förhåller det sig så att min återställningsskiva är beroende av ett antal styrfiler som låg på en egen partition på hårddisken vilket jag visste om men tänkte att om jag formaterar C: med en Windows XP så är den ju ren och jag kan stoppa tillbaka Vista. Döm till min förvåning när XP:n säger: ”det finns inga hårddiskar installerade i denna dator” men BIOS och sunt förnuft säger att det finns en hårddisk.


Jag går istället på hårddisken med tillverkaren Seagates eget verktyg och skall nu istället formatera C: partitionen med detta verktyg. Jodå Segates verktyg hittar disken och allt verkar OK. När den är färdig visar det sig att den istället skapat 23 (!) partitioner på hårddisken (se ovan) som alla är för små för att vara användbara till något alls. Dessutom har den nu tagit bort den lilla partitionen med styrfilerna till återställningsskivan. Nu finns bara ett råd och det är att skruva loss hårddisken från laptoppen och ansluta den till en annan dator, i detta fall en annan laptop med 2 hårddiskar, och ta bort alla partitioner och formatera allt. Det går bra! Men nu fungerar inte återställningsskivan eftersom den är beroende av de filerna som försvann. Nu går det dock bra att installera vad som helst på datorn varvid jag valde Windows 7 som för övrigt fungerar utmärkt.

Kontentan av detta är att Dell försöker att tvinga folk till deras halvbra lösningar med mjukvara som dessutom inte går att köra på annat än deras egna grejer. Det går inte ens att installera ett annat operativ eftersom filer på hårddisken förhindrar det. Man har alltså köpt en produkt och betalat för licensen för Vista men kan inte använda den på annan dator och kan inte ens välja att installera ett annat operativ på datorn man köpt ifrån Dell om man så skulle önska. Låt säga att min hårddisk kraschar och jag behöver byta, helt plötsligt är återställningsskivan värdelös och jag kan inte använda skivan varken på den datorn som den hängde med i eller någon annan dator heller och är man inte väldigt tekniskt bevandrad är man tvingad till den konfigurationen som Dell skickar med i nya produkter.

Det skall bli väldigt intressant och se vad de har att säga om detta när jag tar upp saken med dem och kräver en äkta Vista skiva som fungerar. Jag har ju betalt för licensen. Jag har vidare frågor varför de försöker att omöjligöra installation av andra operativ. Tro mig jag tänker gå långt med dessa frågor.

I övrigt skall jag nu skynda mig iväg till Inet och köpa en extern backuphårddisk från Seagate på 1 TB 7200 rpm och 32 GB i buffert till kanonpriset 795 kronor. Jag har 495 GB data att backa upp.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du, detta var helt obegripligt, jag ska nog besöka en stickningssida, har du några förslag?

Anonym sa...

hahahaha

mr. kolumnen sa...

Hallå, lördag och söndag är vilodagar, återkommer

Anonym sa...

sophuve. gå och städa med dig på centralen istället det passar du bättre som än sitta på nätet och skriva skit på skattebetalarnas bekostnad.

polsopa

mr. kolumnen sa...

Vist är det underbart med yttrandefrihet :-)