tisdag, mars 18, 2008

Äktenskapet - Vilande ekonomiskt anspråk

Min gamla lektor på juristutbildningen sa såhär vad det gäller familjerättsliga spörsmål. Äktenskapet är ett vilande ekonomiskt anspråk på motparten som realiseras i händelse av äktenskapsskillnad.

http://www.aftonbladet.se/nojesliv/klick/article2072521.ab http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=408618

I dagarna läser jag hur Paul McCartney verkligen får smaka på den beska medicinen och det är inte utan att jag undrar varför och hur kärlek kan förvandlas till sådan bitterhet och ohämmad girighet. Oftast är det kvinnan i förhållandet som ogenerat begär enorma summor och i detta fall även uttryckligen uppmuntrar andra kvinnor till samma sak.

Innan jag gifte mig fanns med min erfarenhet bara en sak att göra, skriva papper. Många Thai tjejer gifter sig med västerlänningar för att trygga ekonomin och inte av kärlek. Därför var det för mig väldigt viktigt att min fru skrev på ett äktenskapsförord vilket hon gjorde. Det var inte utan sura miner som hon gjorde det eftersom att be om något sådant uppfattas som att man inte litar på personen.

För mig var det frågan om ett bevis på att hon verkligen ville gifta sig av kärlek och inte för att i framtiden realisera sitt vilande ekonomiska anspråk

Fotnot: De var gifta i 4 år vilket gör att MacCarneys fru "tjänade" ca 205 480 kronor om dagen(!) på sitt äktenskap

3 kommentarer:

Anonym sa...

:-) Helt underbar formulering av din gamla lektor!!! Kunde absolut inte sagt det bättre själv.

Undrar VEM i ett förhållande han menar med "motparten" ??? :P

Anonym sa...

Som du ser ut kan du vara glad att över huvettaget vara gift

mr. kolumnen sa...

Det kanske är barnen han menar. De har ju livslånga ekonomiska anspråk :-)