måndag, mars 24, 2008

Kryp

I det här klimatet finns en ofrånkomlig plåga, nämligen krypen. Om man bor på ett krypfritt rum kan man vara säker på att det är sprayat med något slags gift. Det är man helt enkelt, på gott och ont, tvungen att göra för att stå ut. De värsta plågorna i en bostad är i nämnd ordning:

Myror
Tar sig in överallt och agerar på kommando. Den röda halvmillimeter stora sorten ställer upp sig i halvcirklar med två ledare i mitten och inväntar order. Detta är sant och inget snack. Sedan går de till militärisk attack. De tar sig även in i slutna burkar. Inget undgår denna plåga nummer 1.Kackerlackor.
De ser äckliga ut och är stora. Riktigt stora. Dessutom flyger de. De flyger dock riktigt illa och en sådan dunsade rätt ner i min säng igår. Den fann sitt öde nerspolad i en toalett och överlevde säkert det också.


Ödlor
Tämligen harmlösa och skygga. Dock gillar de att ta sig in och varje kväll har jag en eller två inne. Största irritationsmomentet med dem är att de skiter och det ligger pluppar överallt i lägenheten. Dessutom låter de kraftigt. Ungefär som när man suckar och säger, tsss flera gånger. Gräshoppor
Dessa tar sig tack och lov inte in i bostaden men de finns alldeles utanför. Och som de låter! Det är närmast att jämföra med en vinkelkap som skär i metall. Jag fotograferade en som satt på mitt fönster. Den var ca 14 cm lång i kroppen (allså ca 2 ggr så stor som på bilden här)


Tusenfotingar
Dessa röda ca en decimeter tusenfotingar är mycket giftiga. De tar sig inte gärna in i lägenheter men finns ofta utanför. Ett bett är mycket kraftigt och helt i klass med skorpionens bett. Kan alltså leda till döden med lite otur


Andra kryp
Utöver det finns bla spindlar. Jag hittade en på min kylskåpsdörr en gång. Tyvärr var kameran inte med då, men den var stor som min hand och helt luden. Sen har vi flugorna, men de dras bara dit det är smutsigt. Stora som hästar. Och så alla andra möjliga och omöjliga kryp, bland dem myggorna som är nog så irriterande

Men som plåga nummer 1 utnämner jag med överlägsen marginal myrorna. Får man ett bett av dessa ser det ut såhär. Och det kliar och gör ont om vartannat.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åhh shit Wojtek, jag hade haft rustning på mej och en hel tank på ryggen med giftspray.
Min största fiende är pappalångben, rena duvungen i jämförelse med dina monster.
Hade inte överlevt Thailand *hujeda mej*

Netta!

mr. kolumnen sa...

Jag daskade till kackerlackan med en sko först. Tror du det hände något? Nada! De är stenhårda. Och de vanliga insektsgifterna biter ine på dem. Äckligt!

PS. Välkommen tillbaka. Undrade just var du tog vägen :-)

Anonym sa...

Märket du har på magen ger mej kårar genom hela ryggraden och lyfter varenda hårstrå på kroppen, att ett så litet as kan ställa till med så mycke.
På universeum finns det ett träd som lever i symbios med myrorna.
Trädet låter myrorna bo i dess stam och i gengäld håller myrorna alla djuren borta som vill äta på trädet.
Kommer en hungrig apa eller annat djur och klättrar upp i trädet och börjar äta på blad och stam, kommer myrorna i patrull och anfaller, dom kommer i tusentals och åter tusentals!!!
Har alltid varit intresserad av kryp. MEN att läsa om dom inte bli kompis med dom!!
Väser kackerlackorna?
Mitt första möte med en väsande kackerlacka var allt annat än mysigt och det ljudet glömmer jag aldrig. *ryser*

PS. Jag missar aldrig din blogg vet la du :0))

Netta!

antibimbocompaniet sa...

Det var annat än"lovebites"det där,och det kommer från de där små jävla myrorna??? De e helt sjukt.
BRRRrr

mr. kolumnen sa...

Nice eller hur?