söndag, mars 16, 2008

Alla dessa stränder i Phuket

Surin Beach, Kamala Beach, Patong Beach, Freedom Beach, Karon Beach, Kata Beach

Jag har läst så mycket skit om Patong på nätet och egentligen har jag lust att skriva en egen recension om Patong. Jag har ju varit här mer eller mindre i 4 år. Jag kommer kanske att göra det en dag. I nuläget är det bara att konstatera att de som skriver har ju knappast en aning om vad de pratar om eftersom det antingen är tvåveckorsturister eller snorungar som tycker till. Alla har ju givetvis rätt att ha en åsikt och kanske är det så att man (läs jag) efter ett tag här blir blind för vissa saker.

Men en sak kan nog alla vara överens om och det är att Patong inte lämnar någon oberörd och det verkar mer eller mindre vara så att det finns 2 läger. Antingen älskar man Patong eller så avskyr man det. Det tycks inte finnas något däremellan.

Jag tänkte däremot prata om stränderna häromkring. Jag har sökt på nätet för att se vad som egentligen står och inte funnit så mycket mer info mer än att det överlag sägs att Patong är skit att bada i. Det kan jag lätt instämma i. Dvs. om man inte är ute efter att spana på folk. Stranden i Patong är överbefolkad av turister och påträngande strandförsäljare. Det kommer en försäljare var 10 minut. Ska man spana är Thailand inget bra ställe att göra det. Eftersom det är relativt dyrt att åka hit är medelåldern på dem som kommer hit relativt hög. Så är man ute efter de ska man nog välja Spanien eller Grekland eller något av resmålen dit unga har råd att åka. Det är för övrigt ganska lustigt eftersom ungdomarna inte fattar att det visserligen är dyrt att åka hit men det man lägger på resan tjänar man in illa kvickt på levandet. Att festa och äta är verkligen billigt. Men nu var det stränderna jag skulle prata om.

När man ska till Phuket är en vanlig missuppfattning att det är en stad. Phuket är en ö. På Phuket ligger det en stad som heter Phuket Town. Det är mycket ful och skitig stad och där vill man inte vara. Runt om Phuket Town ligger ett antal städer uppbyggda kring de olika stränderna. Jag tänkte prata om 6 av dem. Från norr och söderut: Surin, Kamala, Patong, Freedom, Karon och Kata.


Surin Beach


Surin är min nyblivna favorit. Anledningen till det är att det inte som i nästa alla andra fall finns en väg som bullrar och spyr ut avgaser precis intill kusten. Stranden är liten och ligger långt nedanför den väg som man tar sig dit på och som löper kring hela Phuket. Längst med stranden finns istället ett promenadstråk och fullt med diverse restauranger. Mycket trevligt dock överexploaterat som allt annat här i Thailand. Allt som går att göra pengar på exploateras till det yttersta och används tills det brakar samman. Då lagar man hjälpligt och kör slut på det totalt. Sådan är den Thailändska mentaliteten. Lite som det var i gamla östländerna.


Men stranden är fin och välstädad och här finns till och med papperskorgar att hitta något som helt enkelt inte finns på de andra stränderna. Där lämnar man helt enkelt sin skit kvar så kommer det en gubbe och plockar upp det. Mycket smart? Not!

Vattnet är varmt och härligt klart. Dock kan det slå in mycket höga vågor och jag har sett en och annan som brutit både armar och ben när de lattjat i vågorna. Botten är sand men utmed strandens änder kommer det emellanåt stora klippor och stenar. På det hela taget en mycket bra strand.

Kamala BeachHela Kamala är i stort sett muslimskt. Men det hindrar inte att området kring stranden utgör av ett antal restauranger som är små, rena och mycket tilltalande. Ingen jättetrafik intill själva stranden här heller. Däremot en massa lycksökare som tar betalt för parkering trots att det är allmänna platser och vägar. Betalar du inte så får du däcken punkterade.

Även Kamala är relativt litet och den bästa biten av stranden är definitivt intill den norra änden av stranden. Det ligger intill en skogsdunge och här finns även två små restauranger som båda serverar förträfflig mat till mycket överkomliga priser. Kamala är lugnt och vill man slappna av är det Kamala man ska till. Här finns inga jetskis eller enerverande strandförsäljare. Vattnet är kristallklart och mycket varmt på grund av den lilla viken. Helt klart värt ett besök eller två.

Patong Beach


Vill man åka jetski eller fallskärm är det hit man ska. Så fort du dyker upp vid strandkanten blir du i det närmaste attackerad av solstolsuthyrarna. Nu har de till och med börjat med inkastning alla krogar. Jobbigt är bara förnamnet! Detsamma gäller strandförsäljarna på andra sidan den stora gata som löper längst med hela stranden och som är mycket tättrafikerad. Det är svårt att ta sig över den utan att riskera liv och lem.


Det är packat, det är fult och vattnet är på sina ställen som brun smet. Det beror inte på att vattnet är skitet men det är så uppvispat av alla jetskis och snabbgående båtar. Nu på sistone har de åtminstone satt ut bojor så att vissa platser är enbart för att bada andra för jetskis och andra aktiviteter. Botten är långgrund och vid lågvatten får man gå riktigt långt ut för att doppa sig helt.


Längs hela Patong finns restauranger av varierande kvalité. En restaurang som jag gärna rekommenderar är den som ligger i den allra bortersta änden Norrut, det som egentligen kallas för Kalim. Man sitter en bit upp på berget och de har verkligen bra priser och god fräsch mat. En favorit där är nymixad fruktshake på enbart frukt och is för 50 Bath (10kr) En riktig höjdare! Eller varför inte avnjuta en middag i solnedgången. Men på det hela är Patong en riktigt stökig strand. Inget att rekommendera om man skall vila och slappna av, däremot om man är ute efter strandaktiviteter.

Freedom Beach


Det är en privat strand där det kostar att vara. Det är en mycket liten strand dit det förut bara gick att ta sig via båt. Numera har man byggt en väg dit och har man en motorcykel kan man köra dit utan större problem. Det helt klart ett nära alternativ till Patong och en mycket lugn strand. Dock är man hänvisad till en enda restaurang och man får inte vistas där utan att hyra en solstol. 100 Bath per person (20 kr). I övrigt, lugnt, vacker och långt ifrån stöket i Patong

Karon Beach


Karon är den längsta stranden av dem alla. Tyvärr löper en stor väg längst med hela stranden. Den är dock inte så hårdtrafikerad som Patong. Det är heller inte så överexploaterat här. Det enda som finns i Karon är nämligen den långa stranden och så vägen som går längst med den och en hotell eller huslänga lägst med den. Bortom det finns inget.

Vattnet här är kristallklart men havsbotten sluttar enormt och det räcker med ett par meter från strandkanten för att man inte skall nå med fötterna till botten. Vågorna här kan också emellanåt vara mycket höga och kraftiga. Sanden är här däremot mycket finkornig och gulfärgad.

Längst den norra änden av Karon finns ingen väg som går intill eftersom vägen där klättrar uppför ett berg. Där kan det vara läge att slå sig ner någon dag. Där har man också satt upp ett antal stånd och ss.k.restauranger. Där är det fint dock förstörs allt av en jättestor avloppsledning som går rätt ner i havet. Reningshalten av det vattnet kan säkert enligt svenska mått ifrågasättas. Fult och osmakligt. Men gillar man långa strandpromenader så är Karon perfekt.


Kata Beach


Jag har egentligen inte mycket att säga om Kata. Jag har varit där 4-5 gånger och stället har aldrig gjort något intryck på mig. Det är varken bra eller dåligt. Relativt liten strand, man slipper huvudvägen intill havet och hotellanläggning intill stranden. Lugnt men inte speciellt vackra omgivningar. En ordinär strand med barnfamiljer och solstolsförsäljare.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ska till Phuket nu till sommaren så det var intressant att läsa.

Men du tycks ju ha en hel del annat på hemsidan också.

Ha det bra

Anonym sa...

Skål hälsar

// Töstiga Tosten

Anonym sa...

Stranden i Patong är det väl inga fel på, inte heller de andra stränderna i Phuket. Det är äckliga gubbar som du som får mig att må illa. Typ såna som puttar ut såna bilder som du på tjejer som du aldrig kan få på stranden och pratar om att spana hit och dit. Fy fan

Cia

mr. kolumnen sa...

Men Cia då... så du säger...

Det råkar vara min fru på bilden

PS. Stina var tog du vägen med inkomstuppgifterna och tandstatusen? Kan du förklara för Cia hur det ligger till?