söndag, september 23, 2007

Vin

Min fru Darunne i färd att göra Rambutan -vin

Jag gillar att göra eget vin, oftast från olika vinsatser men nu mest från egen frukt i trädgården. Näst på tur blir det mycket från druvor, tidigare i år från persikor, äpplen. Men det allra godaste som jag någonsin bryggt var gjort på vinbär, hallon, smultron och en skvätt saft.

Just detta med saften slog mig idag. Tänk om man skulle göra vin enbart på saft? Jag tror faktiskt att det skulle bli riktigt bra. Så idag skall jag införskaffa 3 stora flaskor blandsaft med riktigt socker, lite extra socker samt vinjäst. Det blir ett intressant experiment!

Fast det värsta och nästan obeskrivbart äckliga vinet som jag gjort var på ”rambutan”. Ni vet antagligen inte vad det är. Det är en tropisk frukt som är röd och taggig på utsidan, köttet är ljuvligt gott, vitt och sött, med en stor kärna i mitten. Vi skalade och skalade, lät det jäsa. Så långt allt väl. Men när sedan vinet skulle klarna så gick det bara inte. Efter 4 klarningssatser gav jag upp. Det blev bara ”mjöligare” och mjöligare och det fastnade mer och mer gelatin som ju är ett klarningsmedel. Det riktigt klistrade sig fast i tänderna. Jag fick hälla ut allt!

Men detta med saftvin blir nog väldigt bra tror jag. Bara man köper bra kvalitet och inga sötningsmedel utan riktigt socker. Svarta vinbär, hallon, smultron, är inte det vanlig blandsaft?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Skiter inte du i vilket, bara det innehåller alkoholhalt?

Anonym sa...

varför är du så aggressiv A? stängt på bolaget idag lr
?

kolumnen sa...

Jag borde ha sparat Rambutanvinet till den som skrev första kommentaren! Dumt av mig, min mamma har alltid lärt mig att inget skall förslösas. Jag inser att hon hade rätt

Anonym sa...

mammor brukar vara kloka...

Anonym sa...

Vilken tur Du har att få en sådan duktig fru som gör vin åt Dig. Hon är verkligen värd en ny soffa...

För att överraska ytterligare ! Skicka med 3 tusen spänn så att hon kan shoppa loss lite grann och bara få slösa lite i lugn och ro på stan...

Skål på Dig Din gamle tjurgubbe.

Anonym sa...

Läste ett mycket bra meddelande idag efter att ha sökt på internet efter vinprovnings siter:

http://www.fagelfenix.org/Forum/wwwforum/display.asp?threadId=3435&page=messagethread&displayval=0

Nja,,, "FUCK FOR LIFE" har väl inget med vin at göra?

Mvh
LenaP