fredag, mars 16, 2007

Kreditupplysning till nätsajterna stoppas

Skatteverket stoppar idag leveranserna av kreditupplysningar till nätsajterna såsom http://www.ratsit.se/ och http://www.persondata.nu/ om den omfrågade inte får reda på att denne blivit omfrågad.

Ett i dagarna högaktuellt beslut som jag anser vara helt riktigt. Det har varit allt för lätt att ta reda på dessa uppgifter och det är kränkande med avseende på den personliga integriteten. Jag kan också tycka att jag själv gick över gränsen genom att publicera vissa av dessa uppgifter här på bloggen i artikeln ”svinrika”. Dessa personer som fick sina namn publicerade är inte offentliga personer och skall därför slippa.

Det är däremot av allmänintresse att vissa personer formligen badar i pengar och på en månad tjänar vad en löntagare skrapar ihop på tre år. Det är också av allmänintresse att företagsledare höjer sina löner med skyhöga nivåer. Av allmänintresse är också hur det kan komma sig att man kan tjäna mindre än 0 kr men till det återkommer jag

Länkar:
Är det bra att personuppgifter finns fritt sökbara på nätet?
Ratsits VD rasar

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att Du insåg detta W! För det fall att någon upplevt mina inlägg som stötande på något sätt, så ber jag om ursäkt för detta!

Det som gjorde mig lite upprörd var de hot som framställdes mot skribenten av denna blog då vederbörande använde sig av sin yttrandefrihet!

// JJ

Anonym sa...

Jag tycker absolut att du kunde behålla namnen på dina grannar. Det är absolut inte rimligt att en gubbe har milioner i förmögenhet men tjänar mindre än 0 kronor.

Att din granne hotar dig är bara det i sig skäl att hänga ut honom. Nu känns det som att du backar för hot

Sen är det allt för lätt att få tag på uppgifer överlag. Det spelar egentligen ingen roll att det stängts av. Samma uppgifter får man gratis från Skattemyndigheten och Kronofogden utan att meddelande skickas till den omfrågade. Uppgifterna hos Tingsrätten är också offentliga utan att den omfrågade får ett meddelande

Anonym sa...

"TOMTEN" RINGDE IDAG :)

Jag fick 62.000 kronor i en handvändning.

Yeeeaaahhh & Jiiiiippppiiiii !!!

Nu blir det fest i helgen med grill och något riktigt smaskigt fint rödvin på dunk, dvs 3 liter !

Nu struntar vi i offentlighetsprincipen, tryckfrihet och yttrandefrihet och koncentrerar oss på klöver istället!

"MONEY TALKS, AND SHIT WALKS"

Tur att man kör en stor fet 7 sitsig amerikanare och inte jobbar som tidningsbärare...

//JJ

mr. kolumnen sa...

GRATTIS JJ

Anonym sa...

"Det är absolut inte rimligt att en gubbe har milioner i förmögenhet men tjänar mindre än 0 kronor."

JJ / Tänk så här! Om man vunnit 66 miljoner på LOTTO, så inte fan skulle jag gå och jobba ! Då hade jag haft 66 miljoner i förmögenhet, och 0 (noll) kronor i deklarerad inkomst... Så enkelt är det !

Mvh
//JJ

mr. kolumnen sa...

Jag backar inte för påtryckningar. Däremot är jag en tänkande varelse som inser att jag gjort fel, inte minst för den goda grannsämjans skull. Det finns dessutom publicistiska regler man skall hålla sig till och som enkelt kan sammanfattas med god moral eller, om du vill, behandla andra som du vill bli behandlad själv. Om sedan grannen ifråga väljer att hota mig, ska inte hans felhandlande påverka mitt. Jag har rättat till det jag anser har varit att överträda gränsen för var yttrandefriheten går och privatlivets helgd träder in. Det är bara att hoppas att grannen också gör det.

Anonym sa...

Tack W !

Vi höres senare ...

Mvh
//JJ

Anonym sa...

"Däremot är jag en tänkande varelse som inser att jag gjort fel, inte minst för den goda grannsämjans skull."

JJ // Mycket bra talat! Alla kan vi göra fel ibland, och det är strongt när någon också erkänner sina fel. Det är respekt ! I alla fall hos mig !

Mvh
//JJ