lördag, september 14, 2002

Kemisk kastrering

Ett av de mer kontroversiella förslagen i detta val står Kristdemokraterna för. Ett parti som rakryggat står för sunda och ej degenererade åsikter med utgångspunkt från individen och den kristna tron. Men detta med kemisk kastrering av pedofiler får mig att ställa mig ett par frågor för utan tvekan är det ett långtgående ingrepp i den personliga integriteten.

Tyvärr hjälper det oftast inte att på vanligt vis ”behandla” dessa sjuka människor. De återkommer ständigt till brott. Om inte flumpsykologin av typen ”har-din-pappa-varit-stygg-mot-dig-när-du-var-liten” hjälper och kemin bevisligen avhåller pedofiler och våldtäktsmän från brott kanske det kan vara en idé att pröva metoden. Jag menar att människor känner att om brott av den typen drabbade ens egen familj hade nog många t o m kunnat tänka sig att ta lagen i egna händer, vilket ju är mycket olyckligt, men få brott väcker sådan avsky som pedofilibrotten och det är dags att samhället ställer sig på brottsoffrens sida.

Klart är alltså att farmakologisk behandling (kastrering) är det enda riktigt effektiva sättet att förhindra återfall. Man skall också komma ihåg att dessa människor oftast själva är medvetna om att det de gör är fel och ofta mycket olyckliga av sitt beteende.

Jag tror nog att en möjlighet till kemisk kastrering kan vara en bra idé om den bygger på frivillighet kanske i kombination med strafflindring. Att tvinga brottslingar till ett sådant ingrepp för tankarna närmast till nazitiderna.

Inga kommentarer: