söndag, april 18, 2010

Orimlig lagstiftning och polisens matcho-betéende

Tittar just nu på TV4Fakta på en av de populära serierna om polisers arbete i USA och tycker att det är horribelt vad de håller på med.

Polisen jagar småhandlare av knark och dessa j-a matchosvin kallar in Swat, gör en räd slår sönder dörrar och lås för att komma ut med en lite påse maruhijana. Biljakter mitt i tätbefolkat område, vem som helst kan komma till skada (förbjudet i Sverige), trakasserar hemlösa, arresterar folk som pinat mot ett träd, eller detta som gjorde mig så förbannad och föranledde detta inlägg.

Ett gäng tjejer, alla mellan 16-18 år firar födelsedag på stranden. De har med sig en kylväska med coolers och öl. De är fnissiga glada men absolut inte fulla. I Kalifornien är det förbjudet att ha ens en öppen förpackning alohol på stranden likaså i bilen. De griper alla tjejerna! Följderna är så oproportionerliga så det liknar inget. Förutom kraftiga böter blir de av med körkortet tills de är 21 år. Alltså mellan 3-5 år. En tjej hade tidigare gjort sig skyldig till snatteri, fick villkorligt och får nu 180 dagar i finkan.

Såvitt jag vet har man alkoholservering på stränderna i de flesta länder. Vad det gäller knark är jag entydigt liberal och för en legalisering av allt. Det är upp till individen och inte staten att bestämma över sin kropp. Det tar dessutom väldiga resurser i rättsväsendet. 3 av 4 mål i Sverige handlar t ex om narkotikamål för eget bruk

Nä…. Jag blir så förbannad!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste faktiskt hålla med dig.
Det är helt klart slöseri med domstolarnas tid och delvis även polisens.
Nästan som tränings uppdrag för dom.
Det måste ju finnas viktigare saker att för dom att arbeta med?

Anonym sa...

Varför är det upprörande med en polis som försöker upprätthålla de lagar som finns?

I mjäklandet Sverige har polisen inga befogenheter och därför ser det också ut som det gör!

Hoppas USA fortsätter sätta dit dom som bryter mot lagarna. Sverige har slutat för länge sedan vilket suger.

Anonym sa...

Hallå !
klart dom skall,polisen jobbar bra här hemma-dom som inte fungerar här är sociala när "straff" skall verkställas för minderåriga-sänk straff åldern till 12 år.

Cinclus_cinclus sa...

Hur tänker du när du säger att det är upp till varje person om de vill använda droger eller inte? Har du över huvudtaget tänkt alls innan du säger något sådant?

De konsekvenser droganvändning får för den enskilde brukaren är ju bara en liten del av problemet och kanske den som ställer till minst skada. Problemen för samhället i stort som droganvändning för med sig är ju oerhört stora.

En stor del av den kriminella verksamheten i Sverige baseras på narkotikahandel med krig mellan rivaliserande ligor som följd.

Odling av råvarorna till narkotika för med sig elände i många delar av världen.

Vård av missbrukare belastar sjukvården vilket drabbar alla eftersom alla som betalar skatt betalar sjukvården.

Samhället går miste om arbetskraft på grund av att människor fastnar i missbruk.

Tänk lite längre än näsan räcker innan du säger att det är upp till var och en om man vill använda droger eller inte.

mr. kolumnen sa...

Dina argument håller inte Cinclus_Cinclus

Du säger att ”en stor del av den kriminella verksamhet i Sverige baseras på narkotikahandel…” Jag undrar hur du vet det? Mig veterligen har det skett ett antal razzior på klubbhus och hos medlemmar osv och man har inte hittat något. Den verksamheten är finansierad med helt andra pengar, tex sk ”beskyddarverksamhet”. Om det nu vore så att den finansierades med narkotikapengar så skulle hela verksamheten falla om de substanser som idag kallas för narkotika blev lagliga. Så lär det inte bli därför att det inte är deras primära inkomstkälla.

Vidare, om det som idag är narkotikalassat blev lagligt skulle de som odlar få det ännu sämre eftersom anledningen till att det odlas är att de får bättre betalt än om de odlar andra grödor. De bönderna skulle alltså istället få det sämre eftersom priset torde sjunka. Narkotika baserad på kemikalier skulle istället slå undan fötterna på de som tillverkar den idag om den framställdes av läkemedelsbolag.

”Vård av missbrukare belastar sjukvården” säger du. Jag säger tvärt om. Vård av missbrukare skapar arbete, fler inom sjukvården behövs. Det primära argumentet är dock att folk kommer att stoppa i sig saker vare sig det är lagligt eller ej. Jag undrar också varför man inom rättsväsendet lägger ner resurser på att jaga människor som redan har sina liv i spillror. En fängelseplats kostar trots allt mer än en sjukhussäng.

Slutligen anser jag det som en mänsklig rättighet att bestämma över sin kropp och inget staten skall lägga sig i. Man har insett det inofficiellt redan nu med fri sprututdelning för hindra spridning av smitta. De som vill knarka kommer att göra det vare sig det är lagligt eller ej.

Cinclus_cinclus sa...

Jag vill nog säga att mina argument håller ganska bra ändå i alla fall jämfört med dina.

När det gäller kriminalitet och narkotika så är det väl allmänt känt att mycket av den brottslighet som sker i samhället är narkotikarelaterad. Missbrukare begår brott för att finansiera sitt missbruk.

Det jag skrev om rivaliserande ligor handlar inte om situationen i Sverige utan t ex i Colombia och Afghanistan där narkotikan kommer ifrån.

Du väl inte på allvar mena att det är bra med fler missbrukare som behöver vård eftersom det skapar arbete på sjukhus. Sjukvården är ju redan idag ansträngd ekonomiskt och har svårt att hinna med det den är ålagd att göra, dvs planerade operationer och behandling av folksjukdomar. Var ska pengarna tas för att täcka kostnaderna för den ökande missbruksvården som du anser är bra? Ska man följa ditt argument kan man ju lika gärna börja skadeskjuta folk eftersom skottskador skapar mer jobb på sjukhusen...

Visst ska du och andra få bestämma över era kroppar och vad ni stoppar i er men då ska väl i så fall inte övriga samhället behöva stå för notan? De som vill släppa narkotikan fri kan ju samtidigt finansiera privata vårdinrättningar för missbrukare.

En sak till: Vem ska ta hand om alla de fler unga som skulle komma i kontakt med droger om det släpptes fritt? Vem ska ta hand om det ökande antal föräldrar som tvingas se sina ungdomar dö i överdoser eftersom "alla har rätt att styra över sin egen kropp"?

Så naiv är du väl ändå inte att du inte anser att detta skulle hända om alla droger legaliserades?

antibimbocompaniet sa...

Grattis W där steg nog siffran, eller va tror du?

mr. kolumnen sa...

Människor köper på recept - ingen kriminalitet

Rivaliserande ligor – ingen marknad inga ligor

Kontroll av bruk – inget missbruk (redan idag finns THC och amfetamin på recept)

Bestämma över sin kropp – Grundläggande fri och rättighet

Ökad tillgång – ej samma som ökad konsumtion

Anonym sa...

+1 Cinclus_Cinclus

Cinclus_cinclus sa...

Ok, vi kör en rond till!

"Knark på recept" - hur skulle det gå till? "Ursäkta, doktorn! Jag känner mig så stressad idag. Har du lust att skriva ut lite heroin till mig? Jag lovar att inte ta för mycket. Jag lovar också att inte sälja min dos vidare eller köra bil påverkad eller riskera att minderåriga får tag i det eller få psykbryt och skjuta ihjäl grannen under mitt rus."

"Bestämma över min kropp - fri- och rättighet." Hmmm, ingår det i mina fri- och rättigheter att min sönderknarkade kropp ska behandlas m h a skattepengar?

"Ökad tillgång - ej samma som ökad konsumtion." Kolla med din lokale narkotikapolis och fråga honom om sambandet mellan antal överdoser och då det finns stor tillgång av droger på gatan.

Anonym sa...

Det är upp till var och en att tycka vad man vill. Helt klart är att Kolumnens argument håller. Vi hade sluppit en hel del bekymmer om Kolumnen fick bestämma. Vill de knarka ihjäl sig, låt de göra det!

mr. kolumnen sa...

Sååå... Vad är ditt recept Cinclus_Cinlus, lösningen?

Cinclus_cinclus sa...

Lösningen är naturligtvis det vi håller på med här: debattera och föra fram olika åsikter och argument.

Sen får vi lita till att de politiker vi väljer ser till att majoritetens uppfattning får genomslag i hur lagarna skrivs och tillämpas.

It's as simple as that! :-)

Anonym sa...

BG här!

Min läkare har ordinerat mig
flera NARKOTIKE KLASSADE MEDEL
i 30 år nu och jag lever
"kanske pga dem"
Jag kunde ha flummat ordentligt
på dessa medel eller sålt dem
dyrt o köpt olagligt isället.
svåra frågor detta!

Anonym sa...

Goddag!

Jag har lösningen på alla problem!

Om vi alla lovar oss själva och varandra att alltid respektera varandra och inte göra någon annan illa, skapa några oförätter och handla moraliskt i alla lägen så behöver vi varken polis, lagar, domstolar, åklagare eller domare.

Då kan vi lägga ned hela den offantliga sektorn och använda pengarna till nyttigare saker.

En bra sak man kan göra är att dela ut pengarna till folket och förbättra sjukvården och miljön och rädda alla misshandlade djur som far illa i världen och ge mat och tak över huvudet till de fattiga och till de som vill åka till Thailand.

// Dr. Snuggles