tisdag, januari 06, 2009

Lycka

GOOGLE AUTOMATIC TRANSLATION TO ENGLISH


Ett så överskattat begrepp: Lycka. Alla söker vi efter den. För de flesta innebär det pengar. En ekonomisk trygghet och familj. Ett förbund med en annan människa. För de som blivit ofantligt rika innebär lycka inte allt för sällan spiritualitet.

Smaka på det ordet: Spiritualitet! Det låter så flummigt. Men rannsaka dig själv. Vad är lycka för dig? Vad är den sanna kärleken? Är det kärlek som är den sanna lyckan? Är det pengar? Är det sex? Karriär? Är det prylar?

Jag har inga svar. Eller?... Jag har ett svar. Den sanna kärleken kommer från din avkomma. Den som är förbehållslös, den som beror av vad du gjort, hur du har varit, den kärlek som är oberoende av sex och pengar. På den punkten är jag helt klar. Den andra kärleken som har sitt ursprung i sex är utbytbar, eller som katolikerna som inte kn skilja sig säger i all bekvämlighet: eftersom den kärlek, det förbund, som ni lovade varandra vid äktenskapet inte var förbehållslöst, utan var beroende av ett villkor (jag älskar dig så länge du är vacker, jag älskar dig så länge du är snäll, jag älskar dig så länge du har pengar) var den inte äkta och därmed inte ett förbund med Gud, och därav följer att ni kan skilja er.

Och för din del då? Lycka=Pengar?

När jag jobbade som violinist sökte sig många pennigstarka hannar till kultur. Jag kunde inte förstå det då. Spiritualitet! Sätt att uttrycka sig. Fast det är ju också en lögn. Det handlar om droger både i den klassiska musiken och alla andra genrer. Alla stora konstnärer sökte, och sökte gärna långt ner i botten. Långt ner i botten på flaskan. I den klassiska genren handlar det om betablockerare, en slags medicin som håller dig alert men tar bort rädslan, ångesten, scenskräcken.

Pengar, avund på dem som har pengar är inte svaret. Läs gärna här. Det är bara en fasad och fallet desto högre. Kärlek? Spiritualitet?

Jag har inga svar. Bara frågor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Äntligen ett bra inlägg.

Respekt !