tisdag, oktober 16, 2007

Datorhaveri

Ett helt osannolikt datorhaveri drabbade mig nu igen

Laptopen dog häromveckan. Det var lätt fixat bara att byta hårddisken. Lycklig som ett troll myste jag eftersom jag precis innan backat upp via nätverket till min stationära dator med 3 stora hårddiskar. Eftersom jag inte litar på hårddiskar bränner jag alltid en säkerhetskopia på dvd eller cd. Jag gjorde likadant nu. Säkerhetskopian på dvd funkade inte och samtidigt försvinner HD:n från datorn. Data förlust sedan i mars innevarande år. Någon dag senare lägger hela datorn av, samt att min dotters dator lägger en sista suck.

Hjälp!

Sista utvägen innan jag måste införskaffa nytt är att hänga på hårddiskarna på en gammal 600MhZ

Fast jag har egentligen annat att kommentera än gamla prylar som går sönder, fast till det får jag ta ställning först

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skaffa Norton Ghost och en separat bärbar hårddisk som du använder som back-upp.

mr. kolumnen sa...

Käre skribent.

Den lösningen som Ni föreslår har jag också haft. Ingen är så rädd om sin info som jag. Problemet är hur förgänglig data är. I innevarande fall hade jag informationen på tre fysiska ställen. Laptopen hårddisken och DVD:n.

I fallet som beskrivs i inläggen ”Svek”, fick jag hämta data från 13 år gamla disketter. Av 14 st var det efter 13 år 9 som fungerade. Det är likadant med gamla CD. Problemet lär bara eskalera med DVD och hårddiskar där informationen packas allt tätare.

För att ta ett berömt exempel. Idag har man släppt det Östyska Stasi arkivet. Problemet är bara att det inte finns några operativ som kan läsa datan. Information i dataform är mycket förgänglig. Det krävs backup på backup på backup om man skall gå säker

Men det finns väldigt bekväma lösningar med externa hårddiskar och program som sköter det helt automatiskt. Problemet är fortfarande att det är prylar som går sönder. Ett kort ett papper kan du dänga i golvet och fortfarande läsa eller se. Det är det sista du kan göra med en hårddisk