onsdag, januari 09, 2008

Mansförtryck och kvinnovälde. Man - Underordnat kön



Serien mansförtryck och kvinnovälde på Kolumnen
Pär Ström

17 kommentarer:

Anonym sa...

FEL..FEL. Kvinnor är inte diskriminerade i arbetslivet. Låt mig ta ett exempel. Som facklig löneförhandlare fick jag veta av ledningen att de kvinnor som hade tjänstledigt hos oss per automatik skulle ha 3% lönepåslag. Jag påpekade, att alltså var det mer lönsamt att inte arbeta än att arbeta. Ja så är det, svarade ledningen. Den generella potten var på 3 %. Kul att säga det till killarna som bara fick 2%.

Anonym sa...

http://www.metro.se/se/article/2008/01/08/21/5244-62/index.xml

ehja sa...

Anonym 1: Ja, det är ju fint att slänga lite med procentsatser hit och dit!
Vad tjänar mannen resp kvinnan från början? Vad blir den totala slutlönen för mannen resp kvinnan?
Min bror tjänar 28 000, jag tjänar 21 000. Ja, oj vad han skulle känna sig förbigången om jag fick 3% och han bara 2! *ironi*
Om inte jag har helt fel, så har en del fackförbund i sina lönekrav velat satsa lite på de grupper inom organisationen som tjänar sämst. I de flesta fall så är det just kvinnor.
Återkom gärna med helheten bakom denna "orättvisa"! Vad står det exakt i ert avtal? Var det bara de kvinnor som var tjänstlediga tex? *mycket undrande*

Anonym sa...

Svar ehja. Den avsedda kvinnan tjänade då 37000 kr/månad och hade tagit tjänstledigt i 12 månader pga att hennes man skulle forska i USA. De andra männen i motsvarande tjänster tjänade mindre, en så lågt som 30.000 och utförde i princip samma arbete som hon. Han fick 2.7% i löneökning. Som fackligt ombud fick jag strida för att ge de andra 3%. Hon behövde baar ta tjänstledigt. Detta är sant Ehja.

ehja sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
ehja sa...

Jag förhastade mig lite här ovan!
Jag är nöjd med ditt svar om detta specifika fallet. Det är för jäkligt! Men att på grund detta enstaka fall komma med ditt påstående ovan, "Kvinnor är inte diskriminerade i arbetslivet.", är att gå lite långt. Man kan alltid hitta enstaka fall åt ena eller andra ytterligheten. Vad man talar om är hela kvinnogruppen i stort.
Men självlart håller jag med om att det är för jäkligt i detta fallet. Lika arbete ska innebära lika lön. Oavsett!
Sen kan man ju tycka att inget arbete ska belönas med ingen lön! :)

ehja sa...

Bara ett par rader till innan jag hoppar i säng:
Som jag sa till W, efter att de hade sänt "Män är djur" - programmet första gången, så är jag inte feminist. Även om jag tycker att lika lön för lika arbete osv, är en självklarhet, så tycker jag att de flesta feminister är att likställa med fanatiker.
För dem är kvinnan det enda rätta. De säger att de eftersträvar jämlikhet, men vill ändå framställa män som lite mindre värda och placera kvinnan ett snäpp ovan mannen.
Min känsla är att de kvinnor som uttrycker så här starka åsikter om män, antingen är lesbiska eller på något vis blivit ”drabbad” av en mans ondska. Jag tror att så är fallet med kvinnan som skrev boken de citerar ur. Jag har för mig att hennes vrede mot män orsakades av en våldtäkt.

Det finns kvinnor som beter sig fruktansvärt illa mot män.
Det finns kvinnor som ljuger om våldtäkt eller som får män att tro att de är biologiska fäder till sina barn. Vilka alla, utom nämnda män, vet att de inte är. (Jo, det förekommer än)
Det finns kvinnor som ljuger ihop historier i rätten, för att de ska slippa fäder till sina barn.
Men precis som det finns normala och förståndiga män, så vill jag hävda att de flesta kvinnor också är normala, kloka och förståndiga.

Kanske har man dock en poäng när man hävdar att det är svårt som man att bli trodd om man blir oskyldigt anklagad av en kvinna. Den allmänna uppfattningen är nog att mannen är den självklara boven till motsatsen är bevisad.

Ang att kvinnor lever längre än män så är min teori att det är en biologisk orsak till denna orättvisa. Jag tror att mannen, trots muskler och testosteron, är vekare än kvinnor pga Y-kromosomen och därför lever kortare tid.
Jag läste ju någonstans att 52 % av alla ägg som befruktas är pojkar. För Y-kromosomen är mindre och simmar därför fortare än X-kromosomen. Men eftersom de är mindre och "vekare" så är de flesta missfall i tidigt stadium just pojkfoster.
(Nej, jag har inget belägg för att det är så. Vet inte heller var jag läste detta med Y-kromosomen. Men jag tycker att det är en bra teori.)

Vi är människor. Vi är lika pga släktet, olika pga kön. Men allra främst för att vi är individer. Varje person är unik på sitt sätt. Vi ska bedömas och belönas efter den egna resursen och meriten.

ehja sa...

Fan... det var en sak till:
Som mor till två pojkar blir jag upprörd över att de, såsom pojkar/ snart män, benämns i såna här ordalag.
Jag hoppas att dessa unga män (15 och 17), blir just män. Män som vågar stå för sin manlighet, men som ändå inte smiter undan sitt ansvar och som kan hävda sin rätt och sina åsikter, utan att behöva känna att de måste ta till våld.

ehja sa...

Förresten W...
är det kameravinkeln eller skägget som gör att din näsa ser ut större ut än vanligt?
:)

Anonym sa...

Ja...vad har hänt med näsan? Nosen har svällt..

Anonym sa...

Jag köper inte riktigt det där med att kvinnor slår sina män i minst lika stor utsträckning som män slår sina kvinnor. I år mördades 17 kvinnor av sina egna män. Jag vet inte exakt vad motsvarnde siffra är för män som mördats av sina kvinnor - jag minns bara ett fall just nu.

ehja sa...

Det fanns siffror om det i Aftonbladet idag.
*letar genast reda på de siffrorna*

ehja sa...

1990–2004 dödades 456 vuxna kvinnor i Sverige.

253 dödades av män de hade eller hade haft en nära partnerrelation till – i snitt 17 per år. En kvinna dödades av sin kvinnliga partner.

66 dödades av bekanta de inte var släkt eller varit partner med. Sex av dessa dödades av kvinnor.

53 dödades av en släkting, oftast ett vuxet barn. Även här var sex gärningsmän kvinnor.

30 dödades av för dem okända personer. Alla gärningsmän här var män.

Cirka 30 procent av kvinnorna var invandrare, trots att de bara utgör 10–15 procent av den kvinnliga befolkningen.

53 av fallen 1990–2004 är ouppklarade.

1990–2004 dödades också 69 flickor under 15 år. Här har gärningsmännen inte kategoriserats.

Ytterligare 14 kvinnor dödades 2005 av män de var eller hade varit partner med. Vidare dödades preliminärt 20 kvinnor av samma slags gärningsmän 2006.

Källa: Brå

ehja sa...

Fasiken... virrig igen. Det var visst allt om kvinnomord. Men det visar ju iallafall att kvinnor är underrepresenterade som kvinnomördare.

mr. kolumnen sa...

Egentligen tänkte jag återkomma till att kommentera våldet längre fram eftersom det kommer att utgöra två särskilda kapitel men eftersom intresset för just våld är så stort och eftersom det just är en av käpphästarna när det gäller diskussionen om feminismen nödvändighet eller ej.

En undersökning som bär en stor del av ansvaret för den vrångbild som gäller i Sverige är ”Slagen dam” Den har utförts av Uppsalaprofessorn Eva Lundgren tillsammans med tillsammans med tre andra forskare. Eva Lundgren är den forskare som anser att satanistiska mord förekommer på barn i Sverige

En huvudpoäng är att så många som 46% av svenska kvinnor sägs ha utsatts för våld från en man efter sin 15-års dag vilket har använts som grund för att sprida påståendet att nära hälften av kvinnorna är misshandlade av män. En av de oerhört stora vetenskapliga bristerna är hur definitionen våld räknades. Som våld räknades nämligen inte bara slag och sparkar som ju i vanligt språkbruk utgör våld utan även en ofrivillig kram från en man en knuff i busskön, eller hotfulla yttringar.

Det är en traditionell rättighet för an kvinna att slå en man i ansiktet, utan att han först rört henne om hon känner sig förolämpad. Samtidigt räknar alltså feminister betydligt mindre våldsamma handlingar såsom våld när de utförs av en man gentemot en kvinna

År 2006 genomfördes vid högskolan i Gävle en svensk studie i partnervåld som i sin tur utgjorde en del av en stor internationell studie omfattande 30 länder. Ca 900 elever fick svara på frågor om sin erfarenhet av våld i relationer, vilket resulterade i en databas med ca 200 000 frågesvar. Några exempel på vad studien visar

- Kvinnor använder våld mot sin partner i samma utsträckning som män
- Dubbelt så många kvinnor anger att de först med att ta till våld
- Nästan lika många män som kvinnor uppgav sig ha blivit skadade av sin partners våld

”Det är naivt och fjäskigt att säga att kvinnor inte använder våld mot män” säger den ansvariga för studien, Peter Gill, professor i pedagogik) och Carita Remahl (fil mag i pedagogik) i en debattartikel i Dagens nyheter 2005-01-27.

Några siffror om dödligt våld

75% av de misshandlande männen hade tidigare blivit lagförda för brott och hälften av dem hade blivit lagförda 5 gånger eller mer. 38% hade tidigare blivit dömda till fängelse.

Av de misshandlade kvinnorna hade 38% lagförts för brott. Knappast den bild av att det är medelsvensson som slår ihjäl kvinnor som gärna pressas fram av feministerna.

Våld med dödlig utgång utövas nästan uteslutande av män som är socialt och psykiskt marginaliserade. Hela 80% av dem är att beteckna som psykiskt störda eller sjuka, nära hälften arbetslösa och hälften alkoholmissbrukare

Källa ”Dödligt våld mot kvinnor i nära relationer” av kriminologen Mikael Rying vid länskriminalen i Stockholm

mr. kolumnen sa...

Mera omfattande och heltäckande statistik på våldet, bl a det våld som drabbar män kommer att läggas ut längre fram

Anonym sa...

Oj vilken research ni har gjort!