tisdag, februari 10, 2009

Golden cage

GOOGLE AUTOMATIC TRANSLATION TO ENGLISH

Människor på samhällets botten fascinerar mig. Jag glömmer aldrig (det var ett antal år sedan som jag såg den) filmen ”Barfly” med Mickey Rourke i huvudrollen och efter boken med samma titel skriven av Charles Bukowski. Filmen handlar om en alkoholiserad poet som träffar en likasinnad kvinna. Paret blir sedermera stormrika men väljer att gå tillbaka till sitt ursprungliga liv. De kunde inte leva i en "golden cage"!Idag är det ju som bekant väldigt populärt att blogga. Jag kan inte låta bli att vara avundsjuk på Blondinbella samtidigt som jag inte kan förstå hur en sådan spånig flicksnärta kan dra till sig läsare. Jag misstänker dock att det inte är för texternas skull som folk kommer dit. Det talar ju sitt tydliga språk när det uteslutande är tonårstjejer strax under 18 som är de som drar störst trafik till bloggarna.

Jag gjorde ett experiment på en dejtingsida där jag är med. Från att vara 44 år som jag ju är ändrade jag åldern till 34 år, utan att ändra på fotona. Genast blev det trafik hos mig och erbjudande på erbjudande. Alltså är en 44-åring en döende gubbe 34-åring en viril man. Vad är då en 24-åring? En kille som kommer allt för fort? Klart för mig att antalet besökare inte är liktydigt med kvalité.

Jag personligen skulle ge mycket för att se denna kille blogga. Den livshistorian i detalj och hur vardagen ser ut dag för dag skulle vara synnerligen intressant att ta del av.

Håkan Silver

Som en parantes vill jag också delge en fundering. Du har säkert sett att många av de hemlösa säljer tidningen ”Faktum” och får behålla allt utöver en summa som de betalar till tidningen. En behjärtansvärd verksamhet och en lösning för dagen för de hemlösa. Vad jag förundras över är att man inte söker lösning på längre sikt. Tidningen Faktum kunde t ex behålla en del av vinsten för att skapa bostäder. En mycket billig lösning kunde tex vara detta miniboende som praktiseras flitigt i Tyskland bland studenter.

En sådan kub kostar 35000€.
Man kunde t o m bygga en hel by av sådana kuber och lösa detta elände med hemlöshet som inte anstår ett modernt samhälle.


Kanske är det dock så som Håkan Silver säger i filmen och som det slutar i filmen Barfly, att vissa människor trivs på samhällets botten, att de finner en gemenskap i allt elände. Kanske är det retutav så att det är jag som lever mitt liv i en "Golden cage"

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

En mycket intressant artikel som dessutom innehåller en god normativ bedömning.

Vad jag finner intressant är Din förmåga att hitta skilda perspektiv på olika samhälleliga omständigheter som gemene man till vardags inte funderar på i någon nämnvärd utsträckning.

Här visar Du vilken stor skrbent Du är !

Fortsätt i den stilen, så skall Du se att vi kanske kan komma till en konsensus lösning alltmedan tiden flyter an.

Mvh
Domaren !

Anonym sa...

Minsta motståndets lag...

...någon som varken vill, orkar, bemödar sig att anstränga sig det minsta kan lätt hamna på samhällets botten, och varför inte??!

Håkan Silver accepterar inte att bo någon annanstans än på Avenyn, fine han bor ju där nu så vad är problemet??!

En kub-by skulle säkert krökas sönder ganska snart och vilken Svensson vill ha den som granne??!

Intressant skrivet förresten, annat än Blondinbellas Botox-Bloggande :P

Anonym sa...

BACK TO BASICS!!

VARFÖR INTE ? ATT SLIPPA BEKYMRA SIG OM ANNAT ÄN ATT DRICKA SKITA ÄTA SUVERÄNT

GOLDEN CAGE MED AMORTERINGAR GNÄLLIG FRU MÅSTEN KRAV ARBETSTIDER

FY F-N

Anonym sa...

Fy F-n vilka idioter som kommentarerar på denna blogg.

Fy på Er !

Vad Ni skall göra är att torka Er själv i arslet, och lukta på vad f-n Ni åt igår!

I och för sig så har han sagt att han vaknar upp på sitt skithus - som för övrigt utgör hans hem - men har också sagt att det hem han önskar inte kan köpas för pengar!

F-rbannade idioter !

Snacka inte mera skit utan försök att se längre än 10 cm ( dvs. lite längre än vad Er lilla kuk sträcker sig ut i världen) och förstå att det finns människor med problem, som dessutom är för stolta för att inse att de vill ta emot allmosor av samhället.

Skärp Er, förbannade idioter!

Mvh
Domaren!

Anonym sa...

Se här om detta är något för dig

http://www.liveleak.com/view?i=f6e_1233784466

Anonym sa...

Frågan är snarare om inte det är han som har ett bra liv och Svensson som lider, även om han nu måste sova på en toa verkar resten ganska bekymmerslöst

Anonym sa...

"Domaren" verkar väldigt typiskt svensk i avseendet att:

> Ingen har ett eget ansvar
> Ingen ska behöva behöva ta konsekvenserna för val man gör
> Ingen, absolut ingen ska kunna ställa krav!

Jag går inte till jobbet varje dag för att jag älskar det.
Jag gör det för att de negativa konsekvenserna om jag skiter i det överstiger omaket att gå upp 06.00 varje dag. Det är 1(ett)av flera val jag och många, många andra gör i Sverige varje dag.


Helt ok att vissa, typ Håkan, väljer andra vägar när de har problem. Men det är INTE ok att ligga i trappuppgångar så mammor inte kan komma förbi med barnvagnen. Det är INTE ok att pissa på väggen så killen på Statoil får skrubba bort stanken. Det är INTE ok att mucka gräl med det äldre paret som inte ger bort en tia till sprit.

Det är INTE ok efter att man "tackat" nej till vård, "tackat" nej till boende, "tackat" nej till stöd!


Kom inte dragande med massa skit om "stolthet", den försvinner första natten på muggen. Jag anser att det handlar om slöhet, att välja den lättaste vägen för stunden och skita i konsekvenserna.

Anonym sa...

Min dröm är att få sova på en toalett någon gång i mitt liv. Eftersom jag aldrig har druckit en enda droppe starksprit i hel amitt liv, så vet jag inte hur det känns att bli full.

Jag har däremot hört av mina kamrater att de ofta sover på tågstationer, i trappuppgångar och på vanliga soffor i parken.

De hävdar att människan i och med detta blir friare, och inte behöver känna massa krav från hyresvärdar och klagande grannar om de någon gång vill festa till och spela hög musik.

Det kan ligga något i detta?

Min bestämda åsikt är dock att det måste blir riktigt kallt när det lider mot höst och vinter!

Vem skulle vilja leva under sådana förhållanden, när vi har ett så pass bra utbyggt socialförsäkringssystem som Sverige ändå har genom lagstiftarens förmyndande?

Det avgörande beslutet måste ändock ligga hos individen själv. Vill inte personen ifråga bo under tak, så kan man inte tvinga vederbörande.

Nu skall jag gå in på svenska spel och satsa 1500 :-, så hoppas jag att i vart fall att staten ser till att sponsra de mindre belevade människorna i vårt samhälle.

Oansett att jag har 67.560 kr / månad + resor och trakt, så har jag i vart fall inte tappat fotfästet.

Jag har också barnbidrag, men de stora inkomsterna kommer från USA som dessutom genomlider en stor misär på fastighets- och arbetsmarknanden.

Det är vår skyldighet att se till att alla människor kan få en normal levnadsnivå utifrån varje enskilds preferens.

Tack för mig.

Mvh
Domaren

Anonym sa...

ikväll eller imorgon - eller någon annan dag - skall jag dricka upp en hel flaska Svenskt hembränt

Helst vill jag bli 89 år gammal, men jag funderar på om jag kan ta skada.

Jag funderar på att ta till flaskan för att se hur personer som är alkoholister upplever omvärlden?

Hur kan man hamna på soffan? Hur kan man gå från soffan i lägenheten - eller villan - för att sätta sig på en offentlig soffa och hävda att man är alkoholist?

Alla som sitter hemma i sin egen soffa, kanske dricker mera, men arbetar fortfarande.

Vad är det som gör att man ger upp?

Kan någon ge en förklaring?

Sova på en toalett?

Är detta förenligt med mänskliga rättigheter? Är det inte samhällets skyldighet att i vart fall betala för en lägenhet, trots att vederbörande inte vill sova där?

Jag är fascinerad av personer från samhällets botten.

Jag är fascinerad av personer som har stolthet att inte tigga.

Jag är fascinerad av personer som går sin egen väg i livet.

På vilken nivå vill man befinna sig?

Hur ställer sig kolumnen.com till de ovanstående frågorna?

Lever vi i en "Golden Cage" och vad skall vi göra för att bryta den trenden? Åka till Thailand?

Mvh
Domaren

Anonym sa...

Jag sover ibland på en toa men det är som livet verkar då......M birro är in love with him self...jag vill inte ens prata om detta. Dock vill jag säga till mig själv o min kompis wojjen att nu räcker det för mig. Jag kommer börja boxas på måndag bara för att komma i form.

mr. kolumnen sa...

Nyligen uppskattades 109 personer vara helt hemlösa i Göteborg. Av dem var 37 kända av de sociala myndigheterna. Det finns 30-40 övernattningsplatser för dem som är utanför socialförvaltningens kontroll.

Att människor sover på toaletter kan inte vara acceptabelt i Sverige. Det finns de som vägrar att rätta sig i socialmyndigheternas led och som någon här uttryckte saken, ta emot allmosor. Varje hemlös har en unik historia och unika behov och bör därför få individuell hjälp. I detta fall verkar det som att Håkan lever med orealistiska krav på en lägenhet på Avenyn. Absurt nog känner jag en tjej som hyr ut ett rum precis vid Valand. Frågan uppstår då genast, vem vill ha dessa människor alldeles nära inpå sig. Jag skulle knappast rekommendera Håkan som en hyresgäst. Å andra sidan har han ju som alla vi andra rätt till ett tak över huvudet. Jag anser därför att en kub som beskrevs tidigare vore ett mycket bra alternativ, en dörr att stänga om sig, en dusch en talett på 20m2. Med tanke på hur bostadssituationen ser ut för många finns det utrymme för att bygga en stor anläggning bestående av dessa kuber

Vi måste också vara vidsynta och inse att inte alla vill ha en ”golden cage” men nu när minusgraderna är bitande om nätterna är det inte rätt att människor dör av kylan. Oaktat om Håkan inte vill ta emot måste det betraktas som ett misslyckande från samhället oavsett om denna vägran till hjälp beror på en stolthet eller mer troligt en grundmurad misstro mot samhällets representanter alltså Sociala myndigheten, väktare och poliser. Ställ dig frågan, vill du ha med dessa företrädare att göra?

Anonym sa...

Jag återanknyter till mitt första meddelande, och framhåller definitivt att Du borde ersätta reportnarna på TV3.

Bra SVAR !

Jag känner mig glad mot bakgrund av Dib innestående medkänsla at känna sympati flör den grupp som Du beskrivit i den första inlednande artiklen !

BRA !

Mvh
Domaren