måndag, februari 16, 2009

Blir vi dummare av Internet?

GOOGLE AUTOMATIC TRANSLATION TO ENGLISH


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4421638.ab
http://www.aftonbladet.se/wendela/article4416766.ab

Med tanke på de senaste dagarnas kommentarer är jag benägen att tillstå att vi blir dummare. Skämt åsido tror jag i vart fall att många inte klarar av att hantera det enorma utbud som erbjuds.

Jag har tidigare under många år arbetat som utbildare, bl a för pensionärer som ville lära sig detta med Internet. När vi kommit igenom det grundläggande med hur man använder själva Explorer och gått igenom hur Google fungerar fick eleverna i allmänhet en övning av mig där de skulle ta reda på vissa saker. Det brukade gå alldeles utmärkt. Det märkliga inträffade när man släppte eleverna helt fria. Då satt de flesta helt sysslolösa. De kunde inte komma på vad de skulle kunna tänka sig att söka information om.
–Ja men ta reda på någonting som du är intresserad av, brukade jag säga, och fortfarande hände i allmänhet ingenting. Folk vet tydligen inte vad de är intresserade av, de står handfallna. Det blir för stort när världens största kunskapskälla plötsligt öppnas.

Jag tror det är likadant med ungdomar. En försvinnande liten del letar efter kunskap. Istället blir det chatt, MSN och ungdomssajter som bilddagboken eller liknande. På sin höjd går man in på YouTube eller laddar ner musik. Den allra största användningen av Internet ligger i spel, för att inte ta detta med porr som enligt vissa undersökningar utgör närmare 80%

Internet fungerar inte som en kunskapskälla för de flesta. Ett genomsnittsklick varar under 1 sekund. Hittar man inte vad man söker klickar man vidare. Det är ytterst få som läser några fördjupande texter. Sajterna som går bäst (förutom Blondinbella) är rena underhållningssajter. Humor är populärt. Knappast samhällsdebatt som jag mestadels gör anspråk på att behandla här på Kolumnen.

Blir vi dummare då? Knappast. Språkkunskaperna måste rimligtvis förbättras. Perceptionen likaså eftersom det mestadels handlar om att välja ut viktig information snabbt, något som t ex pensionärerna inte klarar av utan läser från topp istället för att skaffa sig en snabb överblick.

Jag vill påstå att vårt beteende att ta in information förändras, vissa kallar det för snuttifikation, kanske med all rätta. Men att vi skulle bli dummare, knappast.