tisdag, juli 03, 2012

Svenska justitiemord – del 3

Ni kommer säkert ihåg de två läkarna som av medierna kallades för ”Allmänläkaren” och ”Obducenten” som i tingsrätten friades från misstanken om att ha mördat en prostituerad kvinna men likväl utpekades för att ha styckat henne. Formellt blev de alltså frikända men deras liv gick ändå i spillror då domstolen utpekat dem som kvinnostyckare och domen kunde inte överklagas.

Det råder idag en stark idé om att människor som haft fruktansvärda upplevelser glömmer bort dem. Det är en idé som minst sagt bär löjets skimmer. Människor som suttit i koncentrationsläger har aldrig glömt, lika lite som de som utstått misshandel som barn.

Men dessa knäppa idéer lever kvar och bedragarna flockas, ofta självutbildade i den tvivelaktiga metoden att genom b l a hypnos framkalla de mest fantastiska minnen. På ett småländskt hem för unga kvinnor med svårigheter visade det sig att närmare hälften av dem med lite hjälp från ställets självutnämnda minnesakrobat började komma ihåg hur de utsatts för sexuella övergrepp från närstående män. En serie justitiemord följde, under mediala applåder, jag återkommer till dem i framtida kolumner.

De två läkarna råkade alltså enligt mitt förmenande ut för ett feministiskt drev frammanat av den modevåg som följde efter att en bok författats av socialterapeuten Hanna Olsson, hjältedyrkad och senare hedersdoktor. I sin bok argumenterar hon för en ny sorts bevisföring i linje med feministisk teori, nämligen att när skuldfråga skall avgöras måste hänsyn tas till könsmaktsordningen. Eftersom den manliga överklassen tycker att det är helt OK att stycka kvinnor kommer de av sina klassbröder i rättssamhället givetvis frikännas menade Olsson.

Media köpte den falska feministiska legitimation som präglade Hanna Olssons antidemokratiska teori och genast var de två läkarna skyldiga. Inte ens det faktum att huvudvittnet var ett 18 månader gammalt barn som måste ”tolkas” av sin mamma hämmade entusiasmen. Det var ju en bra story att två läkare är skyldiga till ritualmord, styckning, kannibalism och sexorgier.

Vid den tiden var det förresten vanligt med föreställningar om hemliga kannibalföreningar och ritualmord på små barn bland överklassens män och det var just vågen av hat och missriktad feminism som var den starkaste drivkraften bakom justitiemordet på de två läkarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja du...vem vet vad som var rätt i detta. Vi kan alla spekulera vilket vi alla verkar göra som du säkert vet:

https://www.flashback.org/t94865p525

Grymt synd om dessa män om dom nu är oskyldiga. Extremt konstig sak är hela "saken".

Vad vill du för övrigt med hela denna seriepostning?

Ringer du ofta Ring P1?

Känner du dig själv som en rättshaverist eller en som försvarar sådana eller som något annat?

/Nyfikna Estelle undrar