söndag, december 05, 2010

Wikileaks

Yttrandefriheten och meddelarskyddet är grundläggande rättigheter i ett demokratiskt samhälle. Att lägga munkavle på den som utövar dessa demokratiska rättigheter är ett brott och skall straffas. Ändå är det just det som sker i fallet med Wikileaks. Förövaren är självaste staten!

Anledningen är som säkert många att Wikileaks läckt dokument från 274 ambassader som innehåller analyser om världsledarna, utvärderingar av värdländerna, och diskussioner om många internationella och inrikespolitiska frågor. Det blev för mycket för pamparna, i synnerhet då dessa omdömen inte är allt för smickrande eller då fiffel och bluff och båg avslöjas på löpande band. Demokrati är bra så länge inte makten granskas och i synnerhet inte makteliten i USA. Ett annat land som undersöker möjligheten att helt stänga sidan från att vara nåbar är föga förvånande Frankrike.

Med medel som för tankarna till totalitära politiska system eller ren terrorverksamhet försöker nu skaran av dessa i anseende skadade maktnissar stoppa sidan. Sidan är utsatt för denial-of-service attacker (DDoS) i något som mest kan liknas terroristattack samt påtryckningar på Paypal som nu stoppat möjligheten att donera pengar till Wikileaks av vilka sajten är beroende för att kunna driva sin sida. I skrivande stund är sidan nere på flera adresser men går ännu att läsa på http://213.251.145.96

Det är svårt att uttrycka annat än avsky för det som sker och konstatera att det finns heliga kor som inte tål en granskning. En av dessa är toppdiplomaters uppriktiga uttalanden, de som inte är inlindade i undflyende inövade formuleringar.


PS. Sett från en annan synvinkel kan det låta så

1 kommentar:

Anonym sa...

En mycket bra artikel.

Sånt vill vi se mera av!