fredag, november 06, 2009

Recension av Windows 7

Jag har använt Windows 7 i drygt 2 veckor och har följande recension i sammanfattning att delge. Ytterligare en ofärdig produkt från Microsoft!

Som jag ser det finns inget med operativet Windows 7 som är värt att lägga pengar på. Det som man som användare märker direkt är förhandsvisningarna på alla öppna program i aktivitetsfältet. Det är mycket bra. Verktyg som snipping tool där du direkt kan välja ett område att ta en skärmdump är praktiskt också liksom sticky notes, en slags post-it lapp som man sätter som påminnelse. Mycket praktiskt. I övrigt är det bara kosmetika. Det ser helt enkelt lite fräckare ut.

Nackdelarna då? Oj, var ska jag börja?


Det sväller kopiöst. På min dator finns operativet installerat, Office och Photoshop och ett antal små praktiska program. På sin höjd tog allt inkl program och operativ vid installationen ca 10 GB. Två veckor senare har operativet inkl program svällt till 26 GB (se skärmdumpen ovan). Sådant är för mig irriterande. Vad är det datorn sparar, indexerar och håller på med?

Explorer har flera buggar. Ofta får man klicka flera gånger på en länk för att den skall fungera, det gäller i synnerhet de stora nyhetssajterna. Många har haft problem med sina Internetbanker.

Man har vidare tagit bort program som jag använder mig mycket av, nämligen Moviemaker. Den går visserligen att hämta från nätet men dels är den helt förändrad med en massa nya buggar och det tog en stund att komma på att den gick att ladda ner.

Sist men inte minst. Det saknas drivrutiner till det mesta. Här hemma kan jag glömma skrivaren och skannern och det externa videoredigeringskortet som jag planerar att köpa finns bara för XP och Vista. Likadant är det med musikprogrammet Cubase som jag då och då behöver.

Så det är upp till var och en att bestämma. Snart kommer väl en dyr nedgradering från Windows 7 till Vista eller XP, precis som det finns från Vista till XP. Överhuvudtaget är det anmärkningsvärt att man kan sälja produkter som inte är färdiga. I vilken annan bransch skulle det vara acceptabelt? Tänk dig att du köper en CD och på den finns bara 2 spår, resten får du på nätet när det är färdigt. Tror inte det.

I övrigt önskar jag alla en skön helg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har oxå testat och kört under en längre tid på Win7. Inte bra. Det bästa Microsoft har åstadkommit är Win2000

mr. kolumnen sa...

Win7 kommer säker att bli bra tids nog. Det bygger på Kernel från Win2000