söndag, oktober 01, 2006

Eutanasi

Viss begreppsförvirring gäller på forum och artiklar

Så här ligger det till. Passiv dödshjälp är i Sverige helt tillåtet, aktiv förbjudet. Med passiv menas exempelvis att avsluta livsuppehållande behandling t ex att låta en patient dö av vätskebrist (mycket vanligt idag) genom att koppla ifrån dropp.

Att aktivt, t ex genom att medvetet överdosera en patient är otillåtet. Prejudikat saknas dock eftersom sådant aldrig kommer upp i ljuset då det skett i samförstånd med anhöriga och andra närstående.

Jag tar ställning för aktiv dödshjälp. Har själv varit på branten till att ta mitt liv. Lyckligtvis aldrig gjort även om saker kändes hopplöst ett bra tag. De som menar allvar och är kapabla gör det också. Det svåra är när man vill och inte kan (kollien på sjukhus)

I sammanhanget är också intressant att notera att det är tillåtet att ta livet av ett ofött barn, ett fullt friskt liv, därför att det anses tillhöra kvinnans kropp som hon bestämmer över, men inte hjälpa en människa som lider

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,897003,00.html
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,897004,00.html
http://forum.aftonbladet.se/message.jspa?messageID=269861

4 kommentarer:

Pastor Pink sa...

Jag tycker att passiv dödshjälp är värre en aktiv dödshjälp. Men vem ska ha liemannens uppdrag?

Bifogar en länk om myter kring självmord: självmordsmyter

Anonym sa...

Det är en sak att ta livet av sig själv en annan att låta andra göra det åt en

Anonym sa...

Tack för denna artikel. Alla som läser denna blogg http://eutanasi.blogg.se/ och försår innehållet och är obegränsat kärleksfulla kommer att vara för aktiv dödshjälp, eutanasi efter läsningen....

Anonym sa...

Har läst din artiken igen. Du skriver bra. Gillar din fågeställning. Läs och kommentera gärna denna blogg http://www.respektfullt.blogspot.com/ som även har utrymme för diskussioner.