onsdag, september 27, 2006

Anna Sjödin och vakterna på Crazy Horse

Utan att på något sätt ta ställning till skuldfrågan vad det gäller Anna Sjödin och hennes olycksaliga kväll på krogen Crazy Horse vill jag här berätta om en episod av egen erfarenhet

För det första är företeelsen med vakter provocerande i sig. I andra länder har man inga vakter, och för det fall de finns håller de sig mycket ”anonyma” och ”osynliga” Jag kanske tar stora ord i min mun nu men det förefaller som att det bara är just ”svartskallar”, något så pass adrenalinstinna, och inte sällan fullproppade av diverse hormonpreparat som är vakter. I mitt tycke är deras egen personliga anledning till jobbet att utöva makt, att på ett lagligt sätt banka på andra människor. Alltså riktigt små människor som inte på annat sätt kan hävda sig mer än genom muskelstorlek. Någon hjärna finns inte där

Jag råkade ut för liknande incident som Anna Sjödin vid två tillfällen. En gång på en flygplats i Köpenhamn och blev då avvisad från ett flyg. Jag ansågs vara för full och blev utsläpad från flygplatsen. Jag bad om ett blodprov liksom Anna Sjödin, men blev vägrad. Jag åkte då direkt till sjukhuset i Köpenhamn, men blev vägrad där också. Anledningen var kostnaden. Jag betalade då hela kostnaden och fick svart på vitt att jag hade 0,2 promille i blodet. Alltså knappast en anledning att bli avvisad från ett flyg. Metoderna vakterna använde var mycket snarlika det Anna Sjödin råkade ut för.

En annan episod var när jag kom i argumentation med min dåvarande flickvän. Hon ville inte veta av mig och stampade in på en krog i Göteborg, närmare bestämt ”Jazzå” Jag ville efter för att prata. Jag hade en vän med mig som bevittnade allt. Jag blev inte insläppt. Istället upptryckt mot en vägg med en väsande vakt som ansåg att vi kunde göra upp i trappuppgången bredvid. Han hotade mig till livet och sade att jag skulle dö. Till slut kom polisen och det var en lättnad, även om jag fick tillbringa 8 timmar i fyllecell. Även då bad jag om att få ta ett blodprov, men nekades, men eftersom jag var omhändertagen kunde jag inte bevisa att jag varken varit full eller våldsam.

Nä fy fan, ta bort alla j-a vakter. Folk sköter sig själva så bra så. Dessa puckon är bara där för att de själva vill visa sig matcho, och dessutom har ett påbud att inte släppa in för många svartskallar på krogarna, för det inte anses bra av krogägarna. Det är så sjukt allt detta så det liknar inget.

Kontentan är att det är vakterna som är provocerande och själva anledningen till problemet. Vanligt folk vill bara ha skoj. Om de är för fulla borde de istället hjälpas, med ett vänligt ord sättas i en taxi hem, inte bli sönderslagna som jag, som Anna Sjödin


Förhöret med väninnan blev känsloladdat Anna Sjödin kunde inte hålla tillbaka gråten. Polisen: "Hon visade tecken på en riktig praktfylla" ”Han hotade slå ihjäl mig” Sjödin om krogkvällen som slutade i fyllecell. ”Jag kände mig strypt” Krogvakten berättar om slagsmålet med SSU-basen . Åklagaren: ”Hon kan dömas till fängelse" "Han kallade mig jävla hora" Lyssna på förhöret med Anna Sjödin. Här anländer SSU-basen till rätten

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte vad detta är för en sida egentligen, Snubblade bara in på den av en händelse. Känns tyvärr som att du faljerar med många av dina uttalanden. Jag har jobbat som ordningsvakt i många år, de ggr jag använt våld kan räknas på en hand. Det är egentligen inte det som är intressant i detta sammanhang utan alla de ggr jag stoppat bråk både på krogar, i tunnelbanan och på andra platser när du säger att det är vi som är problemet.
Dina referat till andra länder stämmer inte riktigt heller.
I Sverige är ordningsvakter uppreglerade, rekryterade, utbildade och förordnade av polisen, i andra länder finns inget krav eller kontroll på krogvakter överhuvudtaget, de kan vara hur kriminella som helst samtidigt är det många länder som dessutom har en korrupt polisorganisation.
Folk vill ha roligt... visst det håller jag med dig om och utgångspunkten må ha varit så men när alkoholen går in går förnuftet ut. Jag har sett både våld mot kvinnor, helt oprovocerat våld för att någon råkat snubbla till och som reflex tagit tag i någon för att hindra att ramla omkull, våld för att någon ansetts ha tittat på fel person, rasistiskt våld, rivalitetsvåld till riktiga knivskärningar. Det finns helt klart olämpliga och kriminella ordningsvakter, för att inte tala om entrévärdar, men genom att kraftigt generalisera alla ordningsvakter sänker du dig till de olämpliga vakternas nivå.
Dessa olämpliga ordningsvakter vill vi själva lika mycket som alla andra "vanliga" människor få bort.
Men man ska komma ihåg en sak, en berusad person anser sig till 99,9% alltid ha rätten på sin sida, därför anses vakten vara en idiot, men det finns alltid två sidor av ett mynt. I Sverige får man inte vara berusad på krogen även om man är hur snäll och skötsam som helst, detta är den vanligaste orsaken till varför vanliga skötsamma människor hamnar i klynsch med vakter dvs. Personen anser sig inte ha gjort något fel (och det stämmer ju oftast) Ordningsvakten å sin sida är styrd av lagen, lagen säger att man inte får vara "märkbart berusad" på krogen. Ordningsvakten är i sitt uppdrag skyldig i lag att agera.
Detta förstår inte den skötsamma berusade gästen och av den anledningen vägrar åtlyda en avvisning och ordningsvakten blir till slut nödgad att avlägsna personen som då ofta sätter sig till motvärn eller använder våld.
Man måste alltså hålla isär olämpliga vakter och hur samhällets regler är uppbyggda.

mr. kolumnen sa...

Är du verkligen en ordningsvakt? Gratulerar, de jag har stött på har inte kunnat uttrycka sig på annat sätt än med muskelstyrka, tyvärr!

Du måste därför, eftersom du är en tänkande människa hålla med om att Ni som yrkesgrupp är provocerande bara genom er blotta närvaro, kanske just pga av hur yrkesutövningen går till.

Där jag numera bor, nämligen i Thailand, finns inga vakter mer än på de riktigt stora klubbarna, mest för att förhindra att vapen förs in. I övrigt sköter folk, dvs de andra gästerna och personalen allt sådant alldeles utmärkt. Är det någon som är dum och blir tillsagd av den lilla späda servitören brukar det lösa sig alldeles utmärkt. Män har respekt för kvinnor men däremot rivalitet mot andra män. Problemet är större med fulla kvinnor vilket du säkert har sett i ditt jobb.

Hursomhelst var det ett tänkvärt inlägg och jag blev glatt överraskad över det och kanske får omvärdera min inställning till ordningsvakterna i Sverige. Dock tror jag att du tillhör en minoritet av dem som tar sitt arbete på allvar på det sätt att det inte handlar om ett maktutövande i första hand

Anonym sa...

Jag är av den uppfattningen att människor helt osyldigt inta bara råkar hamna i sådana situationer som du beskriver ovan, kanske en gång men två ggr? Antagligen så var du berusad och betedde dig illa på flygplanet. Ett blodprov som du tagit efter en lång rad av övertalanden och resor kan, inser du säkert själv, vara missvisande för din berusningsgrad ombord på flygplanet. När det gäller den andra episoden så var var du antagligen agressiv även där, det kanske är så att det som hänt dig inte enbart haft med din berusning att göra utan ditt beteede? Det låter för mig som att du skulle må bra av att rannsaka dig själv och försöka minnas vad som hänt på riktigt, inte skylla ifrån dig på andra, allra minst dra en massa människor (vakter) över en kam.
Jag är ledsen om du uppfattar mig som dryg men herregud om man lägger ut ett sådant inlägg som du gjort är det väl din vija att få det kommenterat.

mr. kolumnen sa...

Ditt inlägg bygger på antaganden (jag var antagligen full, jag var antagligen aggressiv) och är därför tämligen meningslöst att kommentera.

Alla normala människor VET att vakter ÄR provocerande bara genom sin blotta lågpannade närvaro och tar alla chanser till att "utöva sitt yrke"