måndag, oktober 07, 2002

Du övervakas i din egen bil

Övervakning , övervakning överallt. Övervakningshysterin tycks aldrig ta slut. Det senaste i raden i diverse intressens önskan att bevaka våra liv är biltillverkarnas hemliga svarta låda som hela tiden registrerar vad du har för dig i bilen.

Anledningen sägs vara att bygga säkrare bilar. Lådan sparar inte heller uppgifterna såvida inte airbagen löses ut. Ingen annan än biltillverkaren har heller rätt att få tillgång till dessa data enligt tillverkaren. Saab, som det i det svenska fallet handlar om, har vägrat att lämna ut lådan till polisen för att användas som bevis mot en biltjuv. Men i Sverige är det så att det inte spelar någon roll hur bevis kommer fram, d.v.s. även om dessa skaffats på olaglig väg gäller de fullt ut i rätten. Polisen lyckades sist inte att ta fram den krypterade datan och heller ej få något tvingande beslut från åklagare. Men vad händer om domstol/åklagare bedömer det på ett annat sätt vid ett annat tillfälle? Blir det då fritt fram att bevaka och registrera för polisen?

Det hela är egentligen absurt. Bilen representerar symboliskt och reellt en frihet. Rörelsefriheten! I denna vår främsta symbol registreras vara förehavanden i varje sekund. Det sägs ju att ändamålen helgar medlen men klart är att vi går mer och mer mot Orwells skräckvisioner som i mångt och mycket redan nu har besannats. Videoövervakning på spårvagnar, affärer, vägar, banker, gator och torg. Överallt finns dessa snokande ögon som rättfärdigas av politiker med mer eller mindre lyckad retorik. För ärligt talat. Det dröjer väl inte läge innan man installerar hemliga kameror i varje sovrum för att ta reda på varför barnafödandet minskar.

Nä, detta är stötande, djupt stötande

Inga kommentarer: