onsdag, mars 20, 2002

Vårda och älska varann

Vårdagjämning idag. Våren är på väg. Människor förmodas att vara glada. Att se framåt, se positivt på tillvaron. Men tillvaron kan förändras så snabbt. Rätt vad det är slås fötterna undan på oss och vi faller. Förhoppningsvis reser vi på oss igen, men inte alla.

Det är sällan jag stöter på människor som lever i nuet. Alla har planer, större eller mindre. Vi "strävar framåt" heter det. Och medan vi strävar efter mera saker, "bättre tider", mera pengar, så springer livet ifrån oss. Vi har nämligen glömt vad som är nu. Men det är just i nuet som vi lever. Det är nu livet finns, inte imorgon eller om ett par år. I vår strävan att göra tillvaron bättre försvinner det faktum att det inte är efter ett par år som vi skall vara lyckliga, det är ju nu! "Den som har mest saker när han dör vinner." Och rätt vad det är så är barnen stora och vi har missat hela uppväxten, rätt vad det är finns inget i din närhet. Många samlar pengar på hög. "Vi ska ha det till barnen så att vi lämnar något efter oss". Vi måste jobba övertid för att få råd med semestern. Vi jobbar och jobbar och jobbar och plötsligt så sitter vi med en massa pengar på kontot till ingen nytta alls. Vad värre är, det finns de som inte ens vill röra denna kvasilycka för då finns "den" ju inte kvar?!

I förhållande till partnern tycks det vara likadant. Vi är sällan rädda om det vi har. Ständigt försöker vi att förändra varann. Vi är aldrig nöjda. Men det är ju nu som livet är inte imorgon, det är nu. Alla har fel och brister. Det finns inga perfekta människor och vi kan inte heller ändra på varann. Förändring sker när du själv ändrar på dig, då är partnern tvungen att inta en annan attityd, men man kan aldrig ändra denne genom ord.

Så vårda dessa stunder av lycka, dessa stunder tillsammans i vått och torrt. För utan att du har märkt det är de förbi och du ställer dig frågan, vad har jag gjort med mitt liv? Varför blev det så? Varje stund är viktig och det är det som är livet, i nuet, inte imorgon. Varje konflikt skall lösas, inte imorgon utan nu, varje gång du älskar med din partner är nu, inte imorgon. För imorgon kanske det inte finns något kvar och du ställer dig frågan om och om igen. Varför, varför gjorde jag så? Varför lät jag det gå så? Varför sa jag aldrig det som jag ville? Varför gjorde jag inget när det fanns tid?

Vårda och älska varann. Försök inte att läxa upp varann, försök att finnas. Bara finnas och göra saker för varann, nu, och inte imorgon. Och när misstag sker, var förlåtande, far inte med stolthet. Att förlåta är en av de ädlaste egenskaperna hos en människa. Inget blir bättre av att förfara med stolthet när hjärtat säger annat. Att spela ett falskspel.

En sak till. Lyssna!! För "Den lärde talar till barnen. Den vise han lyssnar"

Inga kommentarer: