torsdag, november 29, 2001

Ett statligt virus

Ett av de grövsta fallen av maktmissbruk och integritetskränkande handlingar från en demokratisk stat kan man läsa om i gårdagens IDG. Amerikanska FBI håller på att utveckla en egen trojan tänkt att planteras i misstänkta personers datorer. Antivirusföretagen samarbetar och kommer inte att inkludera skydd mot trojanen. Anledningen sägs vara att förhindra nya terroristattacker.

Trojanen som heter Magic Lantern är en förlängning av det redan existerande avlyssningssystemet Carnivore som övervakar hela (!) Internettrafiken i hela världen. Allt du gör på nätet, varje mail du skickar registreras redan nu av Carnivore. Men detta är tydligen inte nog för vår storebror och världspolis USA. Nu vill dessa alltså in och klampa i din dator precis såsom hackare gör. Och på tal om hackare. Jag är övertygad om att det inte kommer att dröja länge innan trojanen kommer at hamna i deras händer.

I Sverige är ett liknande projekt på gång i samarbete med FRA och IB. Man håller på att utveckla en mask som skall scanna människors epost. Allt på uppdrag av vår käre Persson

Ett antal frågor ställs därvid på sin spets. Hur långt staten kan sträcka sig i sin maktutövning? Är det förenligt med demokratiska spelregler att infektera medborgarnas egendom? Vad är det för en värld som vi är på väg att skapa? Eller är det så ett Orwells visioner redan är här? Kallocain av Karin Boye? Amerikanarna höll under 60-talet på med s k EMC (Electronic Mind Control), där man skulle påverka människors tankar och beteende med hjälp av elektromagnetiska pulser. Framställningen av LSD var ett annat amerikanskt projekt i syfte att kontrollera människor. Hur långt kan staten gå? Vem kontrollerar staten? I Sverige finns det ingen kontroll av statsapparaten alls!

Det är också märkligt att antivirusföretagen accepterar detta och inte tänker att utveckla skydd. Vad skulle hända om KGB ville tillverka en egen trojan att sprida över världen, eller Usama?

Det är en sjuk sjuk värld som vi lever i

Läs också Storebror ser dig

Inga kommentarer: