fredag, juni 08, 2001

Könskriget del 2

Jag var igår på musikalen "Hair". En film som jag sett hur många gånger som helst när det begav sig och som nu kommer till Göteborg i form av en musikal. Vi stod där i regnet och rusket allihopa. För min del: dottern och flickvännen och jag. Vi frös men ingen kunde slita sig liksom ingen gjorde det i övriga publiken. Med risk för att låta riktigt blödig i denna artikel får jag framföra följande omdöme.

Många betraktar nog historien "Hair" som drogpropaganda. För den oinvigde kan jag berätta att det hela handlar om ett gäng kompisar som lever livet fullt ut men ej som det förväntas i det amerikanska samhället. De tar droger och ledstjärnan är förhållanden till andra människor. Det är det som är av vikt i livet, ej materiella förgängliga ting av typen "den som har mest saker när han dör vinner". De lever i samhällets bottenskikt (med gängse normer sett) men de har "det", nämligen kärleken till sina medmänniskor. Kärleken till livet. De delar allt på lika villkor. De är människor och deras enda tanke är att alla skall må bra. Kärlek och respekt är ledstjärnan.

Sen kom kriget. Huvudfiguren blir inkallad och när hans kompisar kommer till förläggningen för att muntra upp honom hamnar en av de själv i skärselden. Han blir den som istället får åka till Vietnam och tjänstgöra för Uncle Sam.

Historien är banal i sig. Men tänk. Vad är det som vi människor gör mot varann? Och vad är det vi egentligen önskar? Är det inte så att alla egentligen vill må bra? Att existera denna korta tid på jorden för att göra något riktigt gott av det hela. Barn? Eller vad är meningen med livet? Är det att slåss kriga? Tänk på alla krig. Tjetjenien, Israel, Ruanda, Bosnien. Alla människor som får sätta livet till för meningslösa politiska spel.

Vi människor vill leva liv med respekt och kärlek för varann. När man höjer blicken över det vardagliga är det mycket högre värden på spel. Det handlar inte om en maktkamp på det politiska planet, det handlar inte om en maktkamp i hemmet, det handlar inte om att vi på hemmets nivå skall ha rätt eller fel, jämnställdhet hit och dit. Vad det hela handlar om är kärlek och respekt för varann som människor. Vi är alla berättigade till ett bra och värdigt liv på denna jord. Flower Power hade mycket att lära oss. Sätt blommor i tillvaron i stället för att strida. Det handlar inte om millimeterrättvisa i något sammanhang. Inte i hemmet inte i politik. Livet är en ständig förhandlig. Människor utvecklas, förändras och när en förändring sker då tvingas andra till det samma.

Det gäller att höja blicken nu.

Könskriget del 1

Inga kommentarer: