måndag, november 08, 1999

Logiken i svenska domstolar

Utdrag ur "Orättens rötter eller voffor gör de på detta viset" av Maciej Zaremba.


Till åtta års fängelse för mord dömde Södertälje tingsrätt Margit Lundberg som efter åratal av förödmjukelser och misshandel skjutit sin alkoholiserade make medan han sov och därefter begravt honom i trädgården. Lundbergs 15-åriga son, som möjligen ovetande om moderns avsikter (han lämnade motsägelsefulla uppgifter) laddat geväret åt henne och visat hur det fungerar, men inte var med när faderns sköts, dömdes till två års fängelse för medhjälp till mord.

Dick Gordon, 18 år, tidigare straffad för grov misshandel, stöld och rattfylleri, blev i februari -93 arg på den 46-årige Malm efter att ha hört på omvägar att denne kallat Gordon homosexuell. Gordon skaffade ett skjutvapen och tillsammans med den jämnårige Larsson, som medförde en kniv, tvingade han Malm att under vapenhot köra till en avsides gata där Malm sköts ihjäl med ett skott mot huvudet. Gordon som hållit i geväret, dömdes av Stockholms tingsrätt för grovt vållande till annans död till tre månader fängelse och skyddstillsyn. Larsson, som hållit i kniven, fick en månad för olaga tvång och vapeninnehav. Det rådde ingen tvekan om att Gordon tryckt ett laddat gevär mot offrets huvud. Däremot kunde det inte bevisas att han säkert visste att vapnet var osäkrat.

I september 1992 tilldelade den 25-åriga Zawditu Makonnen, en ensamstående tvåbarnsmor från Eritrea, sin fyraåriga dotter några slag med öppen hand och senare med ett plastskärp, varpå blåmärken uppstod. Makonnen uppgav inför rätten att hon handlat överilat, men att hon inte på annat sätt kunde få dottern att sluta slå sin syster. Rättsläkaren bedömde flickans skador som lindriga och enligt socialtjänsten fanns ingen risk för upprepad misshandel av barnen. Makonnen dömdes av Göteborgs tingsrätt för grov misshandel till ett års fängelse.

Till 2700 kr i dagsböter för ofredande och brott mot knivförbudslagen dömde Karlstad tingsrätt den tidigare straffade 21-årige Patrik Hallman som på påskaftonen 1995, tillsammans med cirka 25 andra personer, påverkad av cirka en halvliter sprit och utrustad med hemmagjord batong, tillverkad av en 50 cm lång tejpad blykabel, deltog i ett överfall på invandrarfamiljen Hamadi i Vålberg, Värmland. Det fastställdes att den mycket kortklippte Hallman bland annat spottat fru Hamadi i ansiktet och kallat henne "djävla negerhora" samt tidigare kastat en kraftig smällare mot parets hus.

Betydligt strängare straff, villkorlig dom för misshandel och 5000 kr i dagsböter samt 4000 kr i skadestånd utmätte tingsrätten mot herr Hamadi, som ensam försökte att värja sin hustru och sitt hem mot 25 mestadels berusade personer beväpnade med bland annat knivar, batonger och rörbomber och som därvidlag slog två av dem lindrigt med en stöt.

Ett liknande bötesstraff (1500 kr för misshandel) utdömdes av Nacka tingsrätt mot 25-årige Per Mild som förföljt, övermannat och överlämnat till polisen den 22-årige Ulf Svartberg sedan Svartberg strax innan överfallit Milds hustru genom att gripa tag om hennes ben och knuffat henne mot en parkbänk. Under brottningen mellan Mild och Svartberg tillfogade nämligen den senare skrapmärken och blånader på halsen och i ansiktet. Svartberg själv dömdes att böta 450 kronor - för ofredande samt 1000 kronor i skadestånd till Per Milds hustru.

Ulla Holm anlände i en natt mars 81 till Landvetters flygplats med en diamant som hon inhandlat i utlandet. Hon var medveten om sin skyldighet att i Sverige betala moms för smycket, men hon trodde att det skulle ske hos skattemyndigheten, varför hon valde den gröna filen i tullpassaget. När hon påföljande morgon upptäckte i lagboken att skatten borde ha betalats hos tullen återvände hon till flygplatsen och erlade där drygt 5000 kr i moms. Åtalades och dömdes av Göteborgs tingsrätt till 3000 kr i böter för varusmuggling.

Inga kommentarer: