onsdag, maj 26, 1999

Olicensierad programvara

I TV:s nyheter kan man idag höra en reporter som förfasar sig över att det piratkopieras så mycket programvara till persondatorer och att denna piratkopiering gör oss till brottslingar.
* Vad han tycks ha glömt bort är att var och en har rätt att säkerhetskopiera ett program. Om man nu "piratkopierar" ett program, d v s kopierar ett program som man ej har licens för, krävs för att det skall uppstå ett brott ett rekvisit till, nämligen att det skall ha uppstått ekonomisk vinning av kopieringen. Annars är det inget brott.

* Vad han också glömmer är att det är just den s k piratkopieringen som gör Microsoft så stort. I o m att i stort sett alla kör Office-paketet blir företagen mer eller mindre tvungna att köpa just Microsoft-produkter och licensiera de till hutlösa priser.

Har någon förresten tänkt på varför det är så lätt (har jag hört) att knäcka serienummer? Varför består de i många fall av enbart ettor? Jag anser att om Microsoft verkligen hade velat att skydda sin programvara så hade man gjort det betydligt svårare att ta sig in för länge länge sedan

Inga kommentarer: