onsdag, januari 25, 2012

Bank efterskänker skulder

Ibland blir man glad när man läser det ständiga nyhetsflödet och jag måste medge att jag trodde att jag läst fel. En bank som efterskänker skulder?! Det hör ju inte direkt till vanligheterna.

Jag hade inte höjt på ögonbrynen om det stod att banken varit tvungen att räddas från konkurs genom att staten gick in med skattebetalarnas pengar för att sedan något år senare läsa att samma bank gör en vinst på 30 miljarder utan att behöva betala tillbaka pengarna som staten och gick in med. Sådana är spelreglerna och så snikna är kapitalismens regler, inte att förglömma alla bonusar som ska betalas ut till bankdirektörerna, vare sig det gått bra eller dåligt för banken.

Men det finns undantag t ex www.jak.se en svensk bank som lånar ut pengar UTAN att ta ränta. Såhär skriver de på sin hemsida: ” Ekonomi handlar i grunden om hur människor fördelar tillgångar mellan sig – hur man använder olika resurser, till vilka och till vad. Ekonomin kan vara ett medel för att sko sig på andras bekostnad, men kan också skapa ömsesidig nytta. För JAK:s del handlar det om att utveckla ekonomiska möjligheter för att främja rättvisa och solidaritet.

Vi tycker inte att man skall tjäna pengar på passivt ägande, utan genom aktivt arbete. Den som lånar pengar skall inte betala ränta till den som lånar ut. Däremot skall naturligtvis lånets administrativa kostnader betalas”.

Helt otroligt att det finns anno 2012 när strävan att fylla de egna fickorna förblindat de flesta människor

http://www.e24.se/business/bank-och-finans/375-arig-fransk-bank-efterskanker-skulder_3293805.e24

Inga kommentarer: