måndag, juni 08, 2009

EU-valet


Tittar på valresultatet i EU-valet och konstaterar att människor i allmänhet inte fattar politik. Det är däremot enkelt att greppa en fråga. Denna gång blev det piratpartiet som drog det längsta strået förra gången junilistan. Nu jublar dessa nytillsatta som i realiteten inte kan göra ett dyft men kommer att lyfta ansenliga löner.

Helt klart är att det behövs en föryngring i politiken och en politik som utåt förs som enkel och okomplicerad. Det är klart att miljöpartiet är framgångsrika eftersom de utåt står för en fräschör och vem kan låta bli att inte bry sig om jorden som vi bor på. I realiteten är det ju som jag tidigare skrev. Våra möjligheter att påverka klimatet globalt är minimala. Att lyssna på Reinfeldst prat om ansvarstagande förde i vart fall mina tankar till att lyssna på min gamla pappa.

Nä.., helt klart är att det på det stora krävs en föryngring och framför allt att göra det lättare för människor att rösta. Att man än idag inte kan rösta på nätet är nästan skandalöst. Men som politiker är man kanske nöjd med ett valdeltagande kring 50% därför att människor inte tar sig iväg till vallokalerna. Jag är övertygad att med införandet av röstning på nätet skulle dessa siffror se annorlunda ut.

Inga kommentarer: